Čuvanje viška povrća na gazdinstvu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523967
    Nikolić Radojka
    Učesnik

      Mesto na kojem će se preko zime povrće čuvati treba da je ušuškano, da u njemu temperatura ne padne ispod nule, kako ne bi smrzlo. Takođe, prostorija ne treba da je visoka, jer se održavanjem niskih temperatura smanjuje gubitak vlage i sprečava uvenuće povrća, usporava razvoj mikroorganizama koji izazivaju trulež i smanjuje se sinteza etilena, koji utiče na kvalitet uskladištenog povrća. Etilen upijaju kupusnjače, lisnato povrće, pasulj, šargarepa, paprike, krastavac, pa ovo povrće treba čuvati dalje od plodova koji emituju etilen-dinje, paradajz, i voće. Krompiru i luku etilen pomaže da ne proklijaju, pa ih treba skladištiti u blizini povrća koje emituje etilen.
      Korenasto povrće treba čuvati u vertikalnom položaju. Šargarepa se čuva u sanducima s vlažnim peskom poređana, da se plodovi ne dodiruju. Čuvaju se samo potpuno zdravi korenovi, s lišćem skraćenim blizu glave.Velika plastična kanta ili bure mogu da se ukopaju u zemlju i napune šargarepom po sistemu : red vlažnog peska, red korena. Na vrhu se poklopi , pokrije slamom i zemljom. Na isti način s može čuvati celer, peršun paškanat. Cveklu staviti u kutije sa vlažnim peskom, ili piljevinom. Ređaju se korenovi da se ne dodiruju i proveravaju i odstranjuju korenovi koji su počeli da propadaju.
      Kupus se može čuvatiu plitkim jamama koje su poduprte štapovima ili daskama i prekrivene slamom, pa ceradom. Prvo se iskopa plitka jama i u nju s korenom postave glavice tako da koren bude okrenut ka dnu jame. Zatim se napravi okvir od dasaka ili štapova, pa okolo nanese zemlja,pokrije se daskom i sve dobro pokrije slamom pa ceradom.
      Krompir, ako nije u trapu, a čuva se u đakovima ili velikim sanducima ili u većoj gomili, rasut po betonskom podu, treba ušuškati, da se nebi smrznuo i češće ga pregledati i mešati, da ne bi izbijale klice.
      Pasulj pre skladištenja treba osušiti na suncu uz redovno mešanje, staviti ga u platnene vreće, par dana držati u zamrzivaču da bi se uništio žižak, zatim svaku vreću otvoriti, u nju ubaciti list –dva oraha i obesiti u ostavu, ili šupu.
      Luk je najbolje uplesti u vence ili ga staviti u manje mrežaste vreće i okačiti na prozračno i suvo mesto u šupi u kojoj neće smrznuti.
      Plodovi zelenog paradajza koji su počeli da menjaju boju, a koje su obrani u oktobru staviti u gajbice, čestopregledati, uklanjati obolele, a gajbice približiti delu u kojem se čuva voće, jer ono emituje više etilena pa će i paradajz brže sazreti.

      Radojka Nikolić, dipl.inž.
      PSSS Kruševac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.