Čuvanje povrća -Radojka Nikolić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513845
    Nikolić Radojka
    Učesnik

      Posle berbe povrće koje je uskladišteno nastavlja proces disanja. Plodovi za disanje koriste sopstvene energetske rezerve što dovodi do gubitka kvaliteta.Produkti disanja utiču na promenu čvrstine , ukusa, mirisa i sadržaja šećera u plodovima.Intenzitet disanja je različit po vrstama povrća. Brže “dišu ” : brokoli, zelena salata, grašak, spanać.Sporije “dišu” : crni luk, krompir, kupus, mrkva. paprika i paradajz.Temperatura najviše utiče na skladištenje povrća : povišena temperatura ubrzava disanje i time smanjuje kvalitet plodova.Optimalna zrelost u vreme berbe je veoma bitna za određivanje kvaliteta i dužine čuvanja plodova.Ukoliko je procenat nezrelih ili prezrelih plodova većidužina čuvanja se skraćuje.
      Uslovi i dužina skladištenja zavise od :
      – vrste povrća
      -njegovih osobina( mirisa, boje, ukusa, čvrstine i dr.).
      Za sve načine skladištenja osnovni uslovi su :
      -prostor bez svetlosti
      -provetravanje
      -regulisanje mikroklime
      Dužina skladištenja zavisi od mikroklimatskih uslova u objektu.
      Korenasto povrće kao što je šargarepa, peršun, paškanat, cvekla dobro je čuvati u pesku , piljevini ili tresetu jer se na taj način održava potrebna vlažnost kako povrće ne bi uvenulo i smežuralo se. U sanduk treba nasuti pesak na dno, složiti povrće i prekriti slojem peska.Sanduk treba čuvati na hladnom mestu gde je temperatura od 0 – 7 o C.Šargarepa se može čuvati i u plastičnim vrećama sa izbušenim rupama prečnika 5 mm.
      Krompir je dobro čuvati u rupičastim vrećama na t između 5 -10 C.
      Beli luk se čuva sapleten u vence ili u rupičastim vrećama na mestima gde je promaja.
      Crni luk se čuva na promaji u vrećama sa rupama na temperaturi između 1 – 2 C.
      pasulj se najlakše skladišti i čuva preko zime jer je dovoljno samo da je na suvom mestu. Čuva se u jutanim ili plastičnim vrećama a u vrećama se stavljaju listovi oraha da se ne bi pojavio žižak. Iz istih razloga pasulj se može na nekoliko dana staviti u zamrzivač.
      Tehnički uslovi u skladištima za čuvanje povrća su .
      -Lako i precizno regulisanje mikroklime
      -efikasno i brzo unošenje i iznošenje proizvoda,
      -proveravanje stanja uskladištenih proizvoda,
      -otkrivanje žarišta kvarenja..
      osnovni način za održavanje mikroklime je provetravanje sa rashlađivanjem.

      Radojka Nikolić, dipl.ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.