Čuvanje plodova jabuke

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 meseci ranije by Vesna Jevtić.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #576856
    Vesna Jevtić
    Učesnik

      <p style=”text-align: left;”>   Jabuke su voće koje se mogu čuvati relativno dugo, u zavisnosti od sorte i uslova skladištenja. Jesenje sorte jabuka se mogu čuvati u svežem stanju u hladnim prostorijama (u hladnjačama oko 0°C ), pogotovo u doziranim vrednostima O2 i CO2 do dva meseca, dok zimske sorte mogu izdržati i do sedam meseci.</p>
         Za dugotrajno čuvanje jabuka, potrebno je da se obezbede odgovarajući uslovi skladištenja. To podrazumeva da je optimalna temperatura za skladištenje jabuka oko 0°C . Samo održavanje plodova praćeno je određenim biohemijskim procesima koji su najviše uslovljeni činiocima sredine i temperaturom. Na višim temperaturama ovi procesi su intenzivniji, dok na temperaturama oko 0°C oni se značajno usporavaju. Ne mogu potpuno da prestanu, tako da i na najoptimalnijim  temperaturama šećer i organske kiseline se troše iz plodova, što uslovljava i određene gubitke.Na ovoj temperaturi, jabuke se čuvaju najbolje, ali mogu izdržati i do 2°C. Vlažnost vazduha u prostoriji za skladištenje jabuka treba da bude oko 85-90% . Visoka vlažnost vazduha sprečava isušivanje jabuka, dok niska vlažnost može dovesti do njihovog prezrevanja.

      Dužina čuvanja plodova zavisi od nekoliko činilaca i to: osobina sorte- i pored istih uslova gajenja kod raznih sorti neujednačena je trajnost plodova u svežem stanju. Najkraće se mogu čuvati plodovi ranih, a najduže poznih sorti. Najbolje se čuvaju plodovi jabuke sa debljom i kompaktnom pokožicom; stepen zrelosti-  ako su plodovi zreliji utoliko je i njihova trajnost ograničena. To ne znači da se oni mogu duže održavati u svežem stanju, ukoliko su zeleniji. Plodovi koji ostaju duže na stablu sa kasnijim sazrevanjem imaju dužu trajnost, osim kod manje poznih zimskih sorti;  krupnoća plodova- kod istih sorti najsitniji i najkrupniji plodovi imaju kraću trajnost, dok plodovi srednje krupnoće imaju najdužu trajnost;  metod i vreme branja plodova- plodove brati pažljivo, izbegavati povređivanje tkiva i voštane skramice, da berba nije obavljena po velikoj vrućini, a ni suviše vlažnom vremenu, uz pravovremenu zaštitu od truleži. Plodove nakon branja treba uneti na prethlađenje i u skladišta u kontrolisanim uslovima.

      Jabuke treba čuvati u suvoj, hladnoj i provetrenoj prostoriji. Ne treba ih čuvati u blizini drugog voća i povrća, jer mogu da upiju njihove mirise.

      Pre skladištenja, jabuke treba pregledati i odbaciti sve oštećene ili prezrele plodove, očistiti ih od zemlje i lišća. Jabuke se mogu sortirati po sorti, veličini i boji. Sortiranjem se postiže da se jabuke skladište  u optimalnim uslovima i da se spreči njihovo prerano prezrevanje. Jabuke se mogu pakovati u gajbice, kartonske kutije, ili plastičnim vrećama. Gajbice i kartonske kutije su najbolji izbor jer omogućavaju da jabuke dišu. Plastične vreće su manje preporučljive jer mogu da doprinesu stvaranju vlage i prezrevanju jabuka. Drška jabuke se može ukloniti pre ili posle skladištenja. Jabuke se bolje čuvaju ako se drška ukloni pre skladištenja.

      Jabuke se mogu zamrzavati i kao takve čuvati i do 12 meseci. Pre zamrzavanja ih treba očistiti, oljuštiti i iseći na kocke ili kriške i tako iskoristiti za kolače, pite, kompote,džemove itd. Jabuke se mogu konzervirati na razne načine npr.sokove, kompote, džemove, slatka, marmelade.

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.