Crna ribizla

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Dragićević-Filipović Snežana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512856
    Dragićević-Filipović Snežana
    Učesnik

      Црна рибизла

      Плод црне рибизле има велику хранљиву, терапеутску и технолошку вредност а нарочито је богат у садржају витамина C (до 200 мг%) и антоцијанина. Бобице имају киселкасто-сладак освежавајући укус, изузетно су сочне и то је најлековитији део биљке .Одликује се специфичним мирисом. Садржи доста шећера, беланчевина, минералних супстанци и танина. Плод рибизле користи се за јело у свежем стању, поред тога служе за справљање разних прерађевина: сокова, џемова, желеа, мармелада, сирупа, у кондиторској индустрији као додаци у справљању бомбона, чоколада, кремова, пудинга и др. Посебно је рибизла цењено воће у све популарнијем “напитку здравља” – воћном јогурту. У фармацеутској индустрији се користе и плод и лист рибизле, посебно црне. Плод рибизле и његове прерађевине потпомажу нормализацији и стабилизовању крвног притиска, посебно је препоручљив за особе које имају висок притисак, затим у поправци крвне слике посебно код малокрвности. Утврђено је да сок црне рибизле помаже при лечењу крварења десни и проширених вена и да позитивно утиче на повећање нивоа концентрације .
      Црна рибизла спречава и лечи тешке инфекције, а пре свега упалу плућа. Плодови и сок ове биљке веома су корисни у случају бубрежних болести, грчева и болова пробавних органа. Препоручује се за јачање и чишћење крви. Чај од црне рибизле повољно утиче на рад бубрега и ублажава тегобе изазване реумом и гихтом. Плод рибизле и његове прерађевине потпомажу нормализацији и стабилизацији крвног притиска, посебно се препоручује особама које су склоне анемији.

      ПССС Чачак Снежана Драгићевић -Филиповић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.