Conotrachelus nenuphar – Šljivina pipa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #566818
  Lazarević Kristina
  Učesnik

   Conotrachelus nenuphar – Шљивина пипа

   Conotrachelus nenuphar припада реду инсеката тврдокрилаца (Coleoptera), фамилији пипа или сурлаша (Curculionidae). Домаћини врсте C. нenuphar већином су биљке из породице Rosaceae. Међу гајеним биљним врстама познати домаћини су вишња, трешња, јабука, крушка, бресква, кајсија, шљива али и неке дрруге економски мање важне биљне врсте. Као биљке домаћини наводе се још рибизла и боровница.
   C.nenuphar није добар летач, природно ширење је ограничено на локалном нивоу. Ширење на веће удаљености може се остварити путем транспорта и то као лутке у земљишту самостално или са садницама; као презимљујућа имага на биљкама; или као имага у материјалу за паковање који се користе за транспорт биљака или воћа.
   C.nenuphar је значајна штеточина коштичавих и јабучастих врста воћа укључујући брескве, шљиве, нектарине, јабуке, трешње и боровнице. Оштећења могу настати услед исхране имага или полагања јаја. Изглед оштећења варира у зависности од нападнутог воћа. Површина плода јабука може бити оштећена или деформисана услед исхране имага. Цео плод може бити уништен убушивањем ларви унутар плода. Већина заражених плодова прерано опада, али овај ефекат се може делимично прикрити нормалним раним опадањем из физиолошких разлога. Плодови трешње остају да труле на стаблима.
   Проузрокује штете на многим гајеним воћним врстама. Имага се хране цветом, листом и заметнутим плодовима. На заметнутим плодовима су на местима одлагања јаја видљива оштећења у облику полумесеца. Развој ларве унутар плода проузрокује његово прерано опадање. Мале излазне рупе (отвори) су уобичајене на површини опалих плодова које су напустиле ларве. Воћни плодови, осим трешања, прерано опадају, омогућавајући ларвама да заврше свој развој у земљишту.

   Кристина Лазаревић, дипл.инж.заштите биља

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.