Ciljevi oplemenjivanja borovnice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #575792
  Brzaković Nebojša
  Učesnik

   Циљеви  оплемењивања  боровнице- Небојша Брзаковић дипл.инж.пољопривреде

    

   Циљеви оплемењивања боровнице су: боље прилагођавање природним условима, врло рано или касно време зрења, уједначено дозревање,побољшање квалитета плода, обилна и редовна родност, повећање отпорности према проузроковачима болести и штеточина.

   Прилагодљивост климатским и земљишним условима је један од примарних циљева и укрштањем високожбунасте и нискожбунасте боровнице добијене су сорте средње  висине жбуна које су отпорне на ниске температуре.

   Захваљујући хибридизацији дошло се до значајног побољшања и квалитета плода , посебно чврстоће и укуса. Установљено је да сорта Дjук одлично преноси особину  чврстоће плодова на потомство. Стварањем сорти чврстог плода омогућила би се механизована берба боровнице чији плодови би се могли користити и за свежу потрошњу.

   Висока и редовна родност представљају врло важан циљ оплемењивања. Установљено је да сорта Патриот даје потомство високе родности.Стварање сорти отпорних према најзначајнијим болестима (рђа стабла и лишћа, рак стабла и грана, пламењача, вирус кржљавости) и штеточинама (лисне ваши, штитасте ваши, цветоједи, смотавац плода, лисни минери и рутава буба) је такође један од приоритетних циљева оплемењивања. Новозеландске сорте високожбунасте боровнице Пуру, Река показују отпорност на проузроковаче пламењаче изданака, трулежи корена, монилији и антракнози.

    

   ПССС Ужице

   Небојша Брзаковић дипл.инж. пољопривреде

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.