Čičoka – idealno rešenje za organsku proizvodnju

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513098
  Jovanović Zvezdana
  Učesnik

   Čičoka (Helianthus tuberosus) je biljka koja po cvetu podseća na suncokret i prilično je dekorativna u bašti, ali glavni razlog njenog gajenja je njen koren,odnosno gomolji (krtole).

   Čičoka potiče iz Severne Amerike, gde su je za hranu uzgajali Indijanci. U evropskim zemljama gaji se kao stočna hrana,kao povrće i kao ukrasna biljka. Poznato je više sorti koje se međusobno razlikuju po obliku gomolja i po vremenu cvataja. Gomolji čičoke su veoma hranjivi, donekle su slični krompiru. Sirov gomolj ima ukus sličan nezrelim lešnicima. Gomolji se smatraju zdravom hranom za dijabetičare, jer se prisutni inulin razgrađuje u fruktozu.

   Prilikom sadnje čičoke, izabere se osunčano mesto, tako da bi trebalo voditi računa o drugim kulturama,naročito o onim koje imaju velike zahteve prema svetlosti. Zato je čičoka izdržljiva i tolerantna na sušu. Takođe ima male zahteve prema zaštiti bilja i predstavlja idealno rešenje za organsku proizvodnju. Kako se dobro razmnožava, jedini problem može da predstavlja tako što umesto u gajenu može da se preobrati u nepoželjnu korovsku vrstu.

   Zvezdana Jovanović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.