Četiri zaštićena prirodna dobra-Silvija Hodžić

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Hodžić Silvija.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512713
  Hodžić Silvija
  Učesnik

   Na teritoriji opštine Sjenica se nalaze četiri zaštićena prirodna dobra. Sva ova područja su zaštićena od strane države kako bi se zaštitile jedinstvene prirodne celine i objekti.
   Specijalni rezervat prirode „Uvac“ je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja (zaštićeno dobro I, II i III reda). Nalazi se u kanjonu reke Uvac, na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš, uklješten između masiva planina, Zlatar na jugozapadu i Javor na severoistoku. Minimalna nadmorska visina u rezervatu je 760 m, a maksimalna 1322 m. Specijalni rezervat prirode „Uvac“ predstavlja rajsko mesto ne samo za turiste, nego i za prave poznavaoce prirode, speleologe i ornitologe. U njemu žive 104 vrste ptica. Najčuvenija i najznačajnija od njih je Beloglavi sup, korisna, retka, najveća ptica koja živi u našoj zemlji. Najatraktivnije deo, svakako, jesu uklješteni meandri na Sjeničkom jezeru na koje se najlepši pogled pruža sa vidikovaca, a koje redovno posećuju beloglavi supovi. Do vidikovaca se može doći kombi ili terenskim vozilima, a meandri se mogu obići čamcima (u organizaciji Turističke agencije Sjenica).
   Severozapadno od Sjenice 21 kilometar, uz putni pravac Sjenica-Ivanjica, lociran je jedinstven Specijalni rezervat prirode „Paljevine“. Ovo područje je stavljeno pod zaštitu države zato što je veliko prirodno stanište retke vrste četinara Piramidalne jele . Ova jela jedinstvenog oblika je otkrivena 1963. godine i simbol je ovog mističnog mesta punog legendi i istorijskih dešavanja.
   Nekada davno, Pešter je bila prekrivena nepreglednom šumom, koja je merena stotinama hiljada hektara. Poslednji fragment te nepregledne šume veličine samo 11 ha, nalazi se u blizini sela Ugao, koji je država zaštitila kao Specijalni rezervat prirode „Gutavica“.
   Park prirode „Golija“ je prvi I jedini rezervat biosfere u našoj zemlji. Vlada Republike Srbije donela je 2001.god. odluku kojom se ovo područje stavlja pod zaštitu UNESCO, u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Do ovog područja se može doći asfaltnim putem preko Novog Pazara, ali i znatno kraćim, solidnim makadamskim putem iz Sjenice.
   Silvija Hodžić, dipl.ing.poljoprivrede

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.