BRESKVIN SMOTAVAC NA DUNJI

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513572
  PSSS Šabac

   Obilaskom odabranih domaćinstava primećemo je da plodovi dunje trule, odnosno da je došlo do sporulacije gljive koja izaziva trulež plodova. U sušnim letima kao što smo imali ove godine, došlo je do prenamnoženja Breskvinog smotavca – Cydia molesta Buck. (Lepidoptera,Tortricidae), odnosno štete je napravila četvrta generacija ovog leptira. Najčešće gusenice se ubušuju u plod pored peteljke, ali ne dospevaju u semenu kućicu.

   Na mestu ubušenja,sekundarno se naseljava gljivica Monilinia fructigena, koja stvara koncentrične kružne pege koje se brzo proširuju, tkivo u okviru pega truli i pega se brzo povećava. Na obolelim delovima ploda parazit formira karakteristična tela u vidu koncetričnih krugova, što je pouzdan znak za identifikaciju ove moniliozne truleži.

   SUZBIJANJE: Najvažnije je suzbijati leptira pred berbu plodova, vodeći računa o karencama preparata. Koristiti insekticide kraćih karenci i toksikološki povoljnijih. Krajni rok za primenu insekticida je početak septembra. Za izbor preparata obratite se našoj savetodavnoj stručnoj službi

   dipl.ing. Jasmina Jocković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.