Braon mramorasta stenica

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513415
  Onć Jovanović Eleonora
  Učesnik

   Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys) je nova invazivna vrsta u Srbiji i potencijalna je štetočina u narednim godinama na velikom broju gajenih biljaka. Poreklom je iz Azije, gde ima 4-6 generacija. U Evropu je dospela 2004. Godine, a u Srbiji prvi primerci su pronađeni 2011. Na našim prostorima još uvek ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu odrasle jedinke, a u proleće na temperaturama iznad 12 ⁰C, počinje dopunski da se hrani i polaže jaja. Prve larve se pojavljuju tek u julu, i avgustu. Štete nanose i larve i imaga sisanjem biljnih sokova iz praktično svih nadzemnih delova biljaka.

   Simptom napada su sitni beličasti okrugli ubodi, koji kasnije mogu prerasti u nekrotične pege. Na napadnutim plodovima često se, osim nekrotičnih pega, uočava i pojava deformacija što umanjuje tržišnu vrednost plodova. U kukuruzu i soji, kao posledica napada, može doći do izostanka formiranja semena. Vrsta je sklona grupisanju te se često grupno i seli sa jednog useva na drugi, zbog čega je na parcelama izražen tzv. ivični Početkom jeseni, jedinke mramoraste stenice polaze u potragu za mestima povoljnim za prezimljavanje.

   Suzbijanje: pošto je navedena stenica nova vrsta, nema registrovanih preparata za njeno suzbijanje. Sa druge strane, spada u familiju Pentatomidae koja se uglavnom suzbija preparatima na bazi piretroida (bifentrin, permetrin, fenpropatrin), i neonikotinoidа.

   Eleonora Onć Jovanović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.