BOLESTI USKLADIŠTENOG KROMPIRA – Zaštita bilja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524498
  Grbić Jelena
  Učesnik

   Skladištenje i čuvanje krompira je značajno kao i njihova proizvodnja. Jako je bitno sačuvati krtole u svežem stanju sa minimalnim gubitcima od vađenja do potrošnje. Gubitci tokom skladištenja se odnose na težinu i kvalitet. Stepen gubitka se može smanjiti redovnom kontrolom vlažnosti i temperature u skladištu. Ovo sve zavisi od sorte krompira, pojavu bolesti, rukovanju krtolama prilikom vađenja i dr. Činioci koji utiču na obim šteta tokom skladištenja su sorta, uslovi proizvodnje, temperature za vreme vađenja, pojava bolesti i način rukovanja prilikom vađenja i sortiranja pre skladištenja.

   Krtole krompira izuzetno su pogodan supstrat za razvoj gljiva i bakterija prouzrokovača bolesti. Usled toga, značajan deo uskladištenog krompira propadne, što, pored niskih prinosa, ovu proizvodnju čini nerentabilnom i ekstenzivnom. Najveći gubici su u neuslovnim skladištima, a posebno na krtolama sa mehaničkim povredama, nastalim tokom vađenja, transporta i sortiranja. Zaraza se najčešće ostvaruje preko mehaničkih povreda ili uvećanih lenticela. Najčešći prouzrokovači bolesti uskladištenog krompira su suva trulež krtola (Fusarium spp.), Plamenjača krompira (Phytophtora infestans), vlažna-meka trulež (Erwinia spp.), gangrene ( Phoma spp ) i dr.

   Radi uspešnog suzbijanja bolesti, neophodno je uskladištiti zdrave i mehanički neoštećene krtole. Izbegavati grubo rukovanje prilikom manipulacije džakovima. Potrebno je krtole konzumnog krompira čuvati u mraku, jer se tako sprečava zelenjenje i stvaranje otrovnog alhohola solanina. Da bi se sačuvao krompir za tržište potrebno je primeniti agrotehničke mere i mere zaštite od bolesti i štetočina u toku vegetacije, smanjiti povrede prilikom vađenja i transporta krompira, kao i obezbediti povoljne uslove za skladištenje krompira.

   Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.