Bistrenje i stabilizacija vina

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515813
    Andrejić Igor
    Učesnik
      Спонтано бистрење вина је спор и дуготрајан процес. Да би се убрзао и применио у тренутку када је то за неко вино најпогодније, примењују се различита средства. Пре него што се вино флашира, неопходно је предузети одговарајуће мере ради његовог бистрења и стабилизације, како би се предупредила појава накнадног замућења и талога.
      Средство за бистрење треба да буде такво да његов талог има већу специфичну тежину након коагулације од вина које се бистри, и само такво бистрење може бити успешно. Ацидитед вина има утицаја на квалитет бистрења због промене електричног набоја вина при екстремно високим или ниским вредностима ацидитета. Бистрење екстрактних и вина са заосталим шећером је теже. Вино које се бистри мора бити у стању мировања; сви микробиолошки процеси морају бити завршени, у супротном ефекат третмана није задовољавајући.
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.