Berba paprike

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513129
    Mijušković Dragan
    Učesnik

      Berba paprike u zavisnosti od momenta zasnivanja proizvodnje, sortimenta i tehnologije izvodi se uglavnom od jula meseca pa do novembra.Paprika za svežu potrošnju bere se u fazi tehnološke zrelosti, kad plodovi dostignu punu veličinu i dobiju karakterističan sjaj, ali pre nego što počnu da crvene. Plodovi se beru pažljivo jer se krti lastari lako lome. Berba se obavlja približno svakih 10-15 dana. Ukoliko se desi da na paprici ostavimo plodove da sazre,(fiziološka zrelost) ona prestaje da cveta. Tamo gde plodove beremo biljka nastavlja da cveta i donosi plodove.
      Berba industrijske paprike vrši se od kraja avgusta meseca pa do prvih mrazeva kad je paprika u fiziološkoj zrelosti i ima crvenu boju. Na velikim površinama berba se vrši kombajnima – jednofazno, a kod ručne berbe u 2-3 navrata. Kod mašinske berbe neophodno je dosušivanje paprike na temperaturama 40-60 C.
      U zaštićenom prostoru berba ljutih paprika počinje 30-40 dana od sadnje a berba babura 40-50 dana od sadnje. Plodovi ljutih paprika beru se svaka 3-4 dana a sorte krupnoplodnih paprika svakih 5-6 dana,posle berbe plodove treba ostaviti u senci ili hladovini. Kod ručne berbe paprike, plodovi se nakon otkidanja klasiraju i stavljaju u kartonske kutije dimenzija 50x40x25 cm. Za snabdevanje trgovina paprika se pakuje u kartonske kutije obložene folijom. Paprika za industrijsku preradu doprema se u fabriku mrežastim vrećama.
      Prinos zelene paprike na otvorenom je 30-50 t/ha a industrijske 20-25 t/ha.Prinos paprike tipa babure u zaštićenom prostoru je 15-25kg/m2 dok kod ljutih paprika 10-20 kg/m2 odnosno 120-150 plodova po biljci.Plodovi paprike čuvaju se na temperaturi 8-9 C i relativnoj vlažnosti vazduha 90-95%. Paprika ne sme da bude povređena jer dolazi do infekcije i brzog truljenja plodova. Paprika se može čuvati 20 dana na temperaturi 0C pri temperaturi 5C tri nedelje i pri temperaturi 10C oko 16 dana.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.