Berba i čuvanje leske – Dalibor Cvetanović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514559
    Cvetanović Dalibor
    Učesnik

      U zavisnosti od sortimenta i područja gajenja berba leske se obavlja od početka jula do septembra meseca.
      Pravo vreme za berbu je kada se promeni boja, kupola omotača počne da se suši a plodovi lako ispadaju iz nje na zemlju.
      Kako svi plodovi ne saszrevaju istovremena potrebno je berbu sprovesti u dva navrata. Berba se može sprovoditi ručno i mašinski.
      Mašinska berba se sprovodi pomoću tresača i sakupljača.
      Ako se u zasadu primenjuje mehanizovana berba potrebno je pre same berbe pripremiti zemljište. Ako je jalov ugar potrebno je poravnjati a zatim izvaljati zemljište, a ako je u zasadu ledina, travu pokositi i izneti iz zasada.
      Procenat vlage odmah posle berbe se kreće od 30-35 % pa je potrebno svesti ga na 8-10% da bi se plodovi duže i kvalitetnije čuvali.
      Kod malih zasada sušenje plodova se obavlja u hladu na provetrenom mestu, sloj lešnika ne treba biti veći od 10 cm uz obavezno mešanje. Kod plantažnih zasada sušenje se obavlja u sušnicama sa toplom vazdušnom strujom na temperaturi do 38 °C.

      Dalibor Cvetanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.