- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 nedelje, 3 dana ranije by Živković Tanja.
-
AutorČlanci
-
19.09.2024 u 09:51 #592741Živković TanjaUčesnik
Vreme berbe dunje presudno utiče na kvalitet i tehnološka svojstva plodova. Pošto dunja kao voćna vrsta dugo vegetira i raste prerana berba može uzorkovati veliki gubitak u težini i kvalitetu, a kod kasne berbe postoji opasnost od prekomernog opadanja plodova i pojave bolesti u skladištima.
Optimalno vreme berbe zavisi od toga da li se plodovi beru za konzum ili za preradu.
Plodovi namenjeni za konzum beru se u fiziološkoj (botaničkoj) zrelosti. Plod dunje je fiziološki (botanički) zreo kada prođe 120-150 dana od punog cvetanja do berbe (kod vranjske i leskovačke 160 do 170 dana). Vreme berbe plodova dunje se u praksi određuje uglavnom po: boji pokožice; lakoći odvajanja plodova od grane; boji semenjače semenke; lakoći skidanja malja i primenom refraktometra – određujemo sadržaj šećera u soku dunje.
Plodovi namenjeni za preradu se beru u punoj (tehnološkoj) zrelosti. Kako bi se ovo utvrdilo najčešće se koristi optički merni instrument – refraktometar. Ovaj uređaj služi za određivanje sadržaja šećera u voću ili grožđu, a može se koristiti za sve vrste voća.
Pre berbe poželjno je pokupiti otpale plodove i očistiti korov. Pri berbi treba voditi računa da se ne lome grančice koje nose plodove, jer će one nositi rodne pupoljke za narednu godinu.
Prema kvalitetu, dunje se stavljaju u promet kao dunje I i II kvaliteta. Dunje I kvaliteta moraju biti pravilno razvijene prečnika najmanje oko 70 mm, meso ploda mora biti svetložute boje i bez mrkih mrlja, a pokožica ne sme imati crne mrlje. Dunje II kvaliteta mogu imati 5% plodova sa mrkim mrljama i manjim oštećenjima, prečnik ploda mora biti preko 50 mm.
Tanja Živković, PSSS Niš
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.