Berba, čuvanje i upotrebna vrednost plodova aronije

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 meseci ranije by Đoković Ana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573565
    Đoković Ana
    Učesnik

      Aronija je voćna vrsta čiji period sazrevanja plodova spada u periodu polovina avgusta i početak septembra. Plodovi se beru kada postanu sočni,sjajni i skoro crne boje. Njihovo sazrevanje je najčešće jednovremeno, pa se i berba organizuje da se sva količina plodova obere odjednom. Plodovi su čvrste pokožice i otporni prilikom manipulacije. Vrlo su postojani i berba može potrajati i do mesec dana. U zavisnosti od namene, plodovi se mogu brati u pvc burad 110 ili 220 kg ili u gajbe od 5 ili 25 kg. Jedan radnik može da ubere 80 do 100 kg plodova dnevno. Moguća je i mehanizovana berba mašinama koje se primenjuju pri berbi crne ribizle. Upotrebljavaju ih u Nemačkoj, Poljskoj, Finskoj. Ove zemlje imaju velike površine pod ovim voćem pa je i isplativost primene ovih mašina opravdana. Učinak ovih kombajna je  0,25-0,30 ha po času.

      Ubrani plodovi aronije mogu se čuvati i do 2 meseca na temperaturi od 10°C  i relativnoj vlazi 80 -85%, odnosno 3-4 mesecana temperaturi 2-3 °C. Čuvanje na hladnom ima pozitivan uticaj na transformaciju tanina i kiselina u plodu. Poboljšava se odnos šećera i kiselina tako da plodovi gube opori ukus i postaju sladji.

      Plodovi aronije sadrže povećane količine tanina i polifenola (antocijana, flavonola, fenolnih kiselina) koji plodovima daju opor i manje pogodan ukus, medjutim sve gore pomenute fenolne komponente spadaju u vrlo značajne antioksidante i doprinose antikancergenoj aktivnosti plodova ove voćke. Zahvaljujući sadržaju bojenih pigmenata (antocijana), plodovi aronije se koriste kao bojadiseri u proizvodnji sokova, likera, džemova,želea. Iscedjen sok od ploda aronije ima intenzivno crvenu boju koja je vrlo stabilna zbog čega je vrlo cenjen kako u preradjivačkoj i prehrambenoj tako i u farmaceutskoj industriji.

      U farmaceutskoj industriji koristi se kao lekovita biljka. Koncentrisan sok koristi se kao zaštita od kardiovaskularnih poremećaja, jer utiče na smanjenje krvnnog pritiska. Upotreba ovog soka naročito je preporučljiva starijoj populaciji.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.