Bela slačica – Milanka Miladinović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578033
  Miladinović Milanka
  Učesnik

   Belu slačicu treba gajiti na plodnim i strukturnim zemljištima neutralne reakcije, treba voditi računa o plodored i ne gajiti je posle kupusnjača. Osnovna obrada zemljišta se izvodi u jesen i to dubokim oranjem, na oko 30 cm dubine i pri tome treba zaorati stajnjak u količini od 30 t/ha. Takođe, treba zaorati mineralno đubrivo u količini koju treba odrediti agrohemijskom analizom zemljišta.

   Bela slačica se razmnožava semenom, direktnom setvom. Setva se obavlja u martu i aprilu mesecu na međurednom rastojanju od 30 do 50 cm, na dubini od 0,5 do 1 cm, količina semena za setvu po hektaru iznosi 5 do 6 kg.

   Nega zasada bele slačice se sastoji od međurednog kultiviranja u 2 do 3 navrata i okopavanja. U ovom periodu se vrši prihranjivanje azoitnim đubrivima u količini od 100 do 300 kg/ha, zavisno od potreba.

   Bela slačica sazreva neravnomerno, žetvu treba obaviti kada seme na vrhu stabla prelazi iz voštane u punu zrelost, a nadzemni deo biljke počinje da se suši. Ukoliko je seme vlažno, treba ga dosušiti da vlaga bude ispod 12%. Prinos bele slačice se kreće od 1000 do 2000 kg/ha.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.