Antraknoza salate

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #563684
  Panajotović Zoran
  Učesnik

   Antraknoza salate je bolest koja je prouzrokovana gljivom Microdochium panattonianum. Ovom patogenu pogoduje hladno i vlažno vreme i velika količina vode može dovesti do oštećenja i izumiranja starijeg lišća salate, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru. Takvi listovi moraju se ukloniti pre iznošenja salate za prodaju, čime glavice salate postaju sitnije i gube na tržišnoj vrednosti.

   Simptomi koje ovaj patogen izaziva na salati su u vidu sitnih i mrkih vodenastih pega, koje se nalaze u najvećem broju duž lisnog nerva. Pege su prstenaste, a vremenom dolazi do ispadanja njihovog centra usled čega nastaju šipljine na listu. Optimalna temperatura za infekciju je 20-22°C. Infekcija može nastupiti i u temperaturnom rasponu 5-30°C, dok spore mogu da klijaju i izvrše infekciju u vremenskom intervalu od dva do četiri sata.

   Pege vremenom postaju nekrotične, a obolelo tkivo u okviru pega se raspada. Takve pege su udubljene. Centar pege je žutosmeđ sa tamnim oreolom. Na pojedinim mestima dolazi do njihovog spajanja i obrazovanja većih udubljenja u tkivu. Na glavnom nervu i peteljkama lista salate pege su izduženog oblika i udubljene, tipične za antraknozu. Kada dođe do jačeg napada gljive, glavice salate su sitnije, gube na kvalitetu i često nisu za ishranu.

   Zbog kratke vegetacije, često je nepoštovanje plodoreda. Gljiva ostaje u zaraženim ostacima u zemljištu pa je uklanjanje biljnih ostataka obavezno. Takođe, potrebno je redovno provetravanje objekata da bi se smanjila vlažnost i otklonili povoljni uslovi za razvoj gljive. Salatu na istom mestu ne gajiti najmanje tri godine. Izbegavati navodnjavanje veštačkom kišom kako bi se sprečilo širenje bolesti. Biljke ne saditi gusto kako bi se obezbedilo provetravanje izmedu redova.

   Zoran Panajotović, dipl. inž. zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.