Antraknoza krastavca, lubenice i dinje – Branko Galović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512838
  Galović Branko
  Učesnik

   Parazit napada biljke iz porodice Cucurbitaceae, veoma je rasprostranjen i često se javlja u epifitotičnim razmerama. Naročito je štetan za lubenicu i dinju.

   Simptomi. – Na potpuno razvijenom starijem lišću, pri osnovi vreže, javlja se žutilo praćeno pojavom poligonalnih pega mrke boje. U okviru pega lisno tkivo se suši puca i ispada.
   Na stablu su pege ovalne i udubljene, zaražene vreže se suše i propadaju. Pege na plodu su dosta udubljene, često međusobno spojene, i stvaraju ozlede prečnika 2-3 cm. U središnjem delu ozleda formira se slepljena narandžasta skrama od sporonosnih povreda parazita. Ozleđene plodove naseljavaju i drugi paraziti, što dovodi do truljenja istih, naročito u vreme pojačanih kiša i povišene temperature.

   Biologija parazita .- Gljiva prezimljava u vidu micelije i konidija u zaraženim biljnim ostacima u zemljištu. i seme može biti nosilac zaraze ako se na njegovoj površini nađu konidije parazita. Konidije klijaju u kapi vode u začetak micelije koji prodire u biljku. U povoljnim uslovima vlage i temperature inkubacija traje 4-8 dana i za kratko vreme može da nastane nekoliko generacija. Ovim se objašnjava brzo propadanje useva tokom kišovitih leta.

   Mere borbe. – Za setvu treba koristiti zdravo seme koje je potrebno dezinfikovati. Plodored je značajna mera žaštite o ove bolesti. Hemijski tretman je poželjno oraditi posle svakog kišnog perioda.

   Branko Galović dipl.inž. zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.