Ambrosia artemisiifolia – Ambrozija

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #572054
  Kostić Vladimir
  Učesnik

   Ambrosia artemisiifolia je jednogodišnja biljka poreklom iz Severne Amerike odakle je unešena u Evropu. Zbog dobre sposobnosti prolagođavanja  i velike reproduktivne moći brzo se raširila u Evropi, kako na poljoprivrednim tako i na nepoljoprivrednim zemljištima. Javlja se kao korov na neobrađenom zemljištu, zapuštenim baštama, međama, kraj puteva, pruga i nasipa.

   Ambrosia artemisifolia je jednogodišnja biljka visine 1 do 1,5 m. Stablo joj je uspravno, u gornjem delu razgranato gusto pokriveno prileglim ili oštrim vunastim dlačicama. Listovi su naspramni jajolikog izgleda, dlakavi, višestruko perasto deljeni. Cvetovi su grozdaste cvasti na vrhu stabljike i grana. Cveta i plodonosi od jula do septembra.

   Optimalna temperatura za klijanje i nicanje semena ambrozije je 20 – 22°C. Niče polovinom aprila, a cveta od početka jula do ranih mrazeva. Seme održava vitalnost u zemljištu i do 40 godina.

   Polen ambrozije je jak inhalatorni alergen, koji se lako prenosi na više od 100 km i u vazduhu je prisutan više od 100 dana, a 30-40 dana koncentracija polena je kritična.

   Jedna dobro razvijena biljka ambrozije proizvede više od 45 g polena godišnje, a samo 1 g polena sadrži 30-35 miliona polenovih zrna (više od jedne milijarde polenovih zrna), 10 polenovih zrna po m3 izaziva alergiju (Fumanal et al., 2005; Taramarcaz et al., 2005).

   Kako bi se stanovništvo zaštitilo od alergijske reakcije na polen ambrozije treba iskorenjavati biljke ambrozije pre cvetanja.

   Čupanjem iz korena, kosidbom ili herbicidima suzbijamo ambroziju pre cvetanja i polinacije. Zato je apel da ambroziju treba suzbijati pre jula dok još ne cveta i njen polen ne počne da se širi na sve strane.

    

   Vladimir Kostić, dipl.inž. zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.