AGRUMI KAO SOBNE BILJKE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513551
  Pavlović Goran
  Učesnik
   GRUMI KAO SOBNE BILJKE

   Lepe sobne biljke mogu se gajiti iz semenki narandže, mandarine …
   limuna ili grejpfruta. Ili se mogu uzeti reznice i upotrebiti za razmnožavanje novih biljaka. Da bi se gajile biljku iz semenke, napuni se lonac od 75 mm dobrom smesom zemlje za sadnju i poseje se nekoliko semenki na dovoljan razmak jedna od druge. Dobro se zalije, a lonac se prekrije polietilenskom folijom kako bi se zadržala vlažnost i stavi se na toplo mesto u kući – na primer, na policu iznad radijatora.

   KLIJANJE I RAST

   Klijanje semenki traje od četiri do šestnedelja, a kad proklijaju, postupno se izlažu svetlosti. Iznad njih, na 250-300 mm, postavi se fluoroscentne svetiljke i osvetljavaju se 15-16 sati na dan. Također se može postaviti pored dobro osvetljenog prozora, samo ne smeju biti izložene direktnoj sunčevoj svetlosti.
   Kad se na mladicama razvije nekoliko listova, pažljivo ih treba presaditi u zasebne lonce napunjene kompostom za presađivanje. Drže se na toplom mestu, a one će uporno rasti – 100 do 150 mm za nekoliko meseci. Ipak, može proći i više godina dok ne počnu cvetati u zatvorenom prostoru.

   UZGOJ REZNICAMA

   Za uzgoj reznicama, odrežite reznicu stabljike dugu 75-150 mm. Jedan kraj svake reznice umočite u hormonski prašak za zakorenjivanje pa se posade u zasebne male lonce s ravnomernom mešavinom tresetne mahovine i grubog peska. Dobro se navlaži zemlja, potom se čitav lonac umota u polietilensku vreću i stavi se na srednje osvetljeno mesto, na temperaturu od 18-24 C.
   Potrebno je otprilike šest do osam nedelja da se biljka zakoreni, nakon čega se skida vreća dok se zemlja održava vlažnom sve dok se ne uoče novi izboji na vrhu reznice. Mlada biljka sada može da primi mesečnu prihranu.
   Kad se uoči da je korenje izbilo kroz rupice na loncu, presadi se biljka u veći lonac ispunjen mešavinom cvetnog komposta i zemlje. Neguje se biljka na isti način kao što se neguje i odrasla s koje je reznica potekla.

   NEGA ODRASLIH BILJAKA

   Biljka se čuva na sunčanom mestu. Prehrana preko zime se izbegava jer nema dovoljno svetlosti. Zaliva se umereno i održava se temperatura od 10° C.
   tekst preuzet sa interneta “ Enterijer “

   Goran Pavlović, dipl.inž.poljoprivrede

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.