Agrotehničke mere za očuvanje zdravlja biljaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512767
  Nikolić Radojka
  Učesnik

   U organskoj poljoprivredi preventivnim agrotehničkim merama čuva se zdravlje biljaka zahvaljujući uspostavljanju, održavanju i unapređenju ekološke ravnoteže u agroekosstemu.
   Nekoliko osnovnih principa omogućava :
   – rotaciju useva -planska smena na jednoj parceli doprinosi održavanju plodnosti i kontroli bolesti i štetočina u organskoj proizvodnji.Rotacija useva je prepreka za štetočine i bolesti koje u odsustvu biljke domaćina prekidaju razvoj i njihova štetnost se smanjuje.Plodosmena doprinosi raznovrsnosti i stabilnosti agroekosistema što dovodi do povećanja brojnosti korisnih vrsta.
   – zaštitu biodiverziteta – podrška i unapređenje bioloških ciklusa unutar proizvodnog sistema je jedan od osnovnih principa organske poljoprivrede .Ovako se izbegava primena biocidnih supstanci , neobrađena površina i dobija mikrobiološki aktivno zemljište.
   – zdravlje biljaka – mikrobiološka aktivnost zemljišta je neophodna za razlaganje organske materije i usvajanje hranljivih elemenata za biljke.Pravilna ishrana utiče na sposobnost biljaka da podnesu napad bolesti i štetočina, kao i stesove iz spoljašnje sredine.Napad štetočina je intenzivniji u usevima hranjenim azotom neorganskog porekla u poređenju sa azotom iz komposta i stajnjaka.
   -otporne sorte-odabirom ovakvih sorti , smanjuje se ili potpuno odstranjuje potreba primene dozvoljenih bioinsekticida i biofungicida, što doprinosi dugoročnoj stabilnosti i održivosti proizvodnje.
   -kontrolu-organska poljoprivreda je strogo kontrolisana i svaki proizvođač mora da se pridržava Zakona o organskoj poljoprivredi.

   Radojka Nikolić, dipl.ing.
   PSSS Kruševac

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.