Agrohemijska analiza zemljišta

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #593126
    Veljko Joksimović
    Učesnik

      Jesen i rano proleće su optimalni vremenski rokovi za uzimanje uzoraka zemljišta. Uzorkovanje treba uradi nakon završene vegetacije biljaka, ali svakako pre kretanja nove vegetacije i uvek pre primene đubriva. Važno je biti dosledan u uzimanju uzoraka, jesen ili proleće, za jednu istu kulturu. Na ovaj način, rezultati ispitivanja zemljišta, biće verodostojniji, tačniji i sa manje odstupanja.

      Agrohemijskom analizom zemljišta dobijamo informacije o:

      • plodnost zemljišta
      • pogodnost za gajenje pojedinih kultura
      • racionalnoj primeni đubriva

       

      Zemljište se ispituje na sledeće sadržaje:

      • pH vrednost – reakcija zemljišta
      • sadržaj kalcijum karbonata
      • sadržaj organske materije(određivanje sadržaja humusa)
      • sadržaj pristupačnih hraniva (azot, fosfor i kalijum)

      Reakcija zemljišta ili pH vrednost zemljišta može biti kisela, neutralna ili bazna. Optimalna pH vrednost za većinu gajenih biljaka je 5,5 – 6,5. Kalcizacija je jedan od načina smanjenja kiselosti zemljišta i stvaranja uslova za bolji razvoj biljaka.

      Sadržaj organske materije igra značajnu ulogu u proizvodnji useva i održavanju zdravlja zemljišta. Povećanje nivoa organske materije u zemljištu doprinosi boljoj strukturi zemljišta, vodnom i vazdušnom režimu. Poželjan sadrzaj organske materije je 2-3,5%.

      Poznavanjem sadržaja  i dostupnosti hranljivih elemenata omogućava da se izbegne nedovoljno ili prekomerno đubrenje.

      Agrohemijska analiza vrši se: pre podizanja ili zasnivanja zasada, tokom eksploatacije zasada ili kada se uoče poremećaji ili nedostaci u proizvodnji.

      Za većinu gajenih biljaka uzima se jedan uzorak sa dubine 0-30 cm. Za višegodišnje zasade rade se dva uzorka: prvi sa dubine 0-30 cm i drugi sa dubine 30-60cm.

      Analizu zemljišta raditi na period 4 do 5 godina. Ako prinosi i rezultati proizvodnje nisu zadovoljavajući, potrebno je skratiti ovaj period. Preporuka je da se analiza radi u akreditovanim laboratorijama.

       

      Veljko Joksimović , dipl.inž.

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.