- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 9 meseci ranije by Milosavljević Biljana.
-
AutorČlanci
-
10.01.2017 u 17:29 #512431Milosavljević BiljanaUčesnik
Višnja zimi kada miruje može da podnese i temperaturu od -35 stepeni. Ali kada krene sa vegetacijom, postaje osetljiva na hladnoću.Stablo višnje može da nazebe zbog velikih oscilacija u temperaturi što se karakteriše pucanjem kore.Višnja je najosetljivija 3-4 nedelje pre cvetanja i tokom cvetanja kada se pretrpi oštećenja na temperaturama nižim od 2,2 stepena. Inače, s druge strane, višnja je dosta otporna na visoke temperature, i neće joj smetati čak ni kada su temperature veće od 30 stepeni.Navodnjavanje: Za u spešno gajenje višnje, minimum potrebne vlage je 650 mm padavina godišnje. U slučaju da padavina nema dovoljno, neophodno je navodnjavanje.Zemljište: Višnji najviše odgovaraju propusna, topla i duboka zemljišta (peskovita , ilovasta i ilovasto glinasta).Drenaža je obavezna , ako je zemljište teže, jer takav tip tla nikako ne prija višnjama.Višnja uglavnom raste kao grmoliko stablo a najbolje uspeva na obroncima i blagim padinama koje su okrenute ka jugu, jugoistoku ili istoku. Plod višnje ,u zavisnosti od sorte je svetlo ili tamnocrvene boje, i slatki ili slatkokiseli ukus.Višnja je rano voće, koje se konzumira i kao stono i kao sveže, ali se najčešće prerađuje u prehrambenoj industriji.Isplativost neće biti problem ako se obezbedi stabilno tržište sa solidnom otkupnom cenom, a najveću potražnju višanja imaju proizvođači sokova, dzemova, rakija, vina, kolača…… Dipl. inž. voćarstva i vinogradarstvaBiljana Milosavljević
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.