Adsorbrensi mikotoksina

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513396
  Krajnović Dragoljub
  Učesnik

   Stočna hrana, pogotovo ona koja se koriste za ishranu goveda,često je kontaminirana plesnima i njihovim sekundarnim metabolitima ili toksinima prisutnih bakterija. Prisustvo toksina u hrani kao i suvišak amonijaka u rumenu veoma ozbiljno ugrožava proizvodne i reproduktivne sposobnosti životinja, a potom i zdravlje i kvaltet proizvoda. Aflatoksin se izlučuje u mleko u formi aflatoksina M1 u količini od oko 1,7 % od ukupne količine toksina unete obrokom. To je razlog što mnoge zemlje zakonom limitiraju rezidue aflatoksina M1 u mleku, koja se u većini zamalja kreće do 0,5µg/L.Pored pomenutog, u kravljem mleku gravitira i mikotoksin poznat kao zearalenon i njegov metabolit β-zearalenol . Da bi se neutralisala ili ublažila pojava kontaminacije stočnih hraniva izazvana mikotoksinima, u takvu sredinu dodaju se adsorbenti mikotoksina na bazi mineralnog ili organskog porekla. Adsorbenti mikotoksina mineralnog porekla dobijeni na bazi organski modifikovanog zeolita, poznatog kao Min-a-zel Plus,bipolarnog su karaktera, što uslovljava i povećanu mogućnost adsorpcije većeg broja mikotoksina.
   S druge strane primenom savremenih biotehnoloških postupaka mogu se produkovati adsorbenti organskog porekla na bazi mananoligosaharida esterifikovanih iz ćelijskog zida kvasca. I ovaj tip adsorbenata odlikuje se takođe veoma visokom sposobnošću vezivanja većeg broja mikotoksina.
   Nedavno su formirane nove generacije adsorbenata mikotoksina koji se zasnivaju delom na radu enzima koji imaju sposobnost da razlažu postojeće mikotoksine čime se postiže komplementaran sinertgičan(združeni) efekat između adsorbenata i enzima. Ispitivanjem su utvrđeni efekti korisnog dejstva mikotoksina. Kvalitetni adsorbenti mikotoksina najefikasnije mogu da adsorbuju aflatoksin i to u intervalu od 90-95%, zearalenon u manjem intenzitetu (70-80%),dok fumonizin do 60%. Preporućljivo je da se u obroke najćešće dodaju u količini od 0,2% u odnosu na suvu materiju obroka.

   Dragoljub Krajnović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.