Одржана едукација саветодаваца ПССС на тему Органска воћарско – виноградарска производња

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржан je други дан едукације за Модул 8. Органска воћарско – виноградарска производња. Едукација је одржана 20. септембра 2022. године кроз учење на даљину, односно он лајн.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије (ПССС), задужени за послове воћарства и виноградарства и заштите биља.

Едукацију је отворила др Славица Чолић која је указала на потенцијале Србије за производњу органског воћа, грожђа и вина и истакла неопходност да се и ова производња константно прилагођава климатским променама.

Циљ едукације био је да саветодавци стекну знања која се заснивају на процени стања и давању савета у складу са ресурсима и потребама за организовање органске биљне производње производње на газдинству, уз уважавање савременог приступа који подразумева очување природних ресурса и максимално коришћење инпута пореклом са газдинства. Све то је усклађено са потребом да се у производњи обезбеди квалитет, квантитет, континуитет и конкурентност органских производа.

 

Материјал са едукацијe доступан је: овде

Садржај другог дана едукације односио се на технологију органске производње коштичавог воћа и грожђа: сортимент, агротехничке мере, исхрану и заштиту, као и на упознавање са искуствима из производне праксе.

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца а кроз трансфер знања и пољопривредних произвођача о технологији органске производње воћа и грожђа што ће бити од значаја за пољопривреду у сегменту подизања стандарда у органској воћарско виноградарској прозводњи, уз очекивано повећање броја произвођача који поседују сертификат.

Предавачи на едукацији били су проф. др Зорица Васић Ранковић и проф. др Милица Фотирић, Пољопривредни факултет, Београд и Бранислав Анђелић, произвођач органског вина.

Извор: ИПН