- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 meseci, 3 nedelje ranije by Lazarević Verica.
-
AutorČlanci
-
21.12.2023 u 12:06 #578733Lazarević VericaUčesnik
Značajno opadanje količine mleka počinje na temperaturi ispod -4°C. Istovremeno se povećava sadržaj masti I BMS. Maksimalno povećanje ovih sastojaka kreće se do 1°C. Međutim niske temperature ne deluju na sadržaj laktoze I hlorida.
Povećanje masnoće mleka pri držanju krava na relativno niskim temperaturama stoji u vezi sa obrazovanjem toplote u organizmu, odnosno sa prometom materija koji sa centralnim nervnim sistemom održava postojanu temperature tela. Sniženje temperature vazduha I jako hlađanje kože zahteva povećanje utroška toplote iz organizma što izaziva pojačanje niza procesa metabolizma, a posebno obrazovanje masti. Dobro je poznato da kravlje mleko visokoplaninskuh I severnih krajeva odlikuje se visokim sadržajem masti.
Promene spoljne vlažnosti mnogo su značajnije od promena temperature. Visoka relativna vlažnost u staji (više od 90%) negativno deluje na prinos i sadržaj masti u mleku.
Preporuka za naše stočare je da I u ovim hladnim danima provetravaju staje I ne dolazvole da se u stajama stvara visoka relativna vlažnost I nagomilavanje nepoželjnih gasova koji nanose mnogo više štete nego sama niska temperature.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.