Uzgoj ovaca

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #598942
    Vesnić Safet
    Participant

      Raznovrsna i kvalitetna trava na  pašnjacima gde se ne koriste mineralna đubriva, najbolji su preduslovi za uzgoj ovaca i proizvodnju ovčijeg sira i jagnjećeg mesa. Boraveći na pašnjacima ovce koriste i mnoge korovske biljke i na taj način veoma uspešno sprečavaju zakorovljenost zemljišta. Ovce su prilagodljive različitim uslovima držanja i ishrane ali je i dalje najzastupljeniji ekstezivni način.  Kada govorimo o  ishrani, potrebe ovaca najniže su u periodu pauze i na početku bremenitosti, a najviše na kraju bremenitosti i tokom laktacije. Na paši se nalaze obično 8 – 9 sati na dan, ali može biti produženo i do 13 sati na dan ukoliko je paša slaba. Jaganjci na početku ispaše uče od svojih majki koja hraniva treba da jedu. U zimskom periodu kada se ovce nalaze u štalama, ishrana ovaca zasniva se na obrocima sastavljenim od kvalitetnog sena trava i sena lucerke kao i silaže uz dodatak 150 -250 gr. koncentrata po grlu. U proseku, jedna ovca u toku dana zahteva 2,5 l vode za piće za svaki kilogram unete suve materije obroka. Potrebe vode u toku dana zavise i od godišnjeg doba. U proleće ovcama je neophodno obezbediti 3,5 do 4 l, a u leto 5 do 6 l, dok u jesen ovce zahtevaju 3 do 3,5 l vode. U letnjem periodu najbolje je ovce napajati tako da imaju slobodan pristup čistoj void i da uzimaju vodu po volji. Zimi bi ovcama trebalo obezbediti 1,7 do 2,3 l vode po grlu.

       

      dipl.ing.poljoprivrede Safet Vesnić

       

    Viewing 1 post (of 1 total)
    • You must be logged in to reply to this topic.