- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 4 meseci ranije by Hrkalović Dane.
-
AutorČlanci
-
28.12.2022 u 15:01 #524818
Hrkalović Dane
UčesnikУ исхрани свиња сурутка се употребљава за категорије од 18 кг до краја това. За млађу и лакшу прасад није погодна због малог капацитета органа за варење, док је велике свиње могу попити у великим количинама. Обзиром да је сиромашна енергијом (подмирује око 25 % потреба) мора се мешати с кукурузом или концентратима.
Да би се осигурао максимални прираст, свиње морају добијати сурутку стално, без прекида у исхрани, како би се избегао период поновног привикавања. Обзиром да свиње више воле мокру храну него суву, најбоље је користити мешавину сурутке са концентратом за тов. Тиме се елиминишу дисајне сметње због брашнасте хране, иако се може одвојено понудити концентрат и сурутка за пиће. Значајна уштеда постиже се на уштеди воде, јер током читавог това вода се уопше не користи, већ је животиња конзумира преко сурутке. Важна је такође и температура сурутке.
Током зимског това битно је да је њена температура око 40 степени како би свиње што мање хране трошиле на властито загревање.
Свиње могу попити двоструко веће количине сурутке него воде те излучују велику количину мокраће, столица је мекана, производи се два пута више измета па је потребно одржавати примерену хигијену и појачати вентилацију, нарочито лети.
Пријелази с топле на хладну сурутку и обрнуто морају бити постепени, јер долази до преждеравања свиња, па тиме и до повећаних угинућа услед преобилне производње гасова због развоја бактерија из рода Clostridiae.
Кориштењем сурутке у исхрани свиња постижу се значајње уштеде смесе за тов, као и смањење дужине това. Према томе, нема неки значајан разлог да се не примјењује овакав начин исхране свиња, било у мањим сеоским домаћинствима или у индустријском узгоју уколико нам је доступна сурутка.Дане Хркаловић, дипл.инж. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.