- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 7 meseci ranije by Petrović-Luković Violeta.
-
AutorČlanci
-
29.09.2023 u 05:34 #573550
Petrović-Luković Violeta
UčesnikAngus rasa je tovna rasa goveda karakteristična po tovu na otvorenom, slobodno u prirodi. Ova bezroga rasa sreće se u crnoj ili crvenoj boji dlake koja je glatka, i ima izuzetno kratke i snažne noge. Uši su im male i usmerene napred, a glave male sa velikim i tamnim očima.
Krave angus rase su srednje veličine, i visoke su oko 135 cm sa prosečnom telesnom masom od 650 do 700 kg. Bikovi su visoki oko 145 cm i teški od 800 do 1200 kg. Zbog svog malog i kompaktnog formata ova rasa je laka za rukovanje.
Ovo je izuzetno otporna rasa goveda, koja se lako prilagođava klimatskim uslovima jer toleriše vlažne zime i vrućinu u toku leta. Nije zahtevna u pogledu uslova držanja.
Pripadnici ove rase su mirnog i poslušnog temperamenta i svrstavaju se u društveno poslušnu rasu.
Junice ove rase rano sazrevaju i prvi put se tele sa 23 do 26 meseci i imaju izuzetno izražene majčinske sposobnosti. Same se tele na otvorenom. Period reprodukcije jedne krave ove rase može da bude 12 do 13 godina. Teljenja su laka i to u preko 90% slučajeva. Telad su živahna i male telesne mase pri rođenju, 34 -39 kg. Muška grla se odmah po rođenju kastriraju i sa 30 meseci su spremna za isporuku. Dnevni prirast je od 1100 do 1450 gr.
Mleko od angus krava je visokog kvaliteta, ultra-kremasto i bogato hranljivim materijama. Kvalitet mleka ovih krava je uslovljen njihovom genetskom potrebom da imaju jake i snažne mišiće, naročite u predelu nogu. Ovo nije visoko mlečna rasa i količina mleka se kreće od 5 do 7 litara mleka dnevno. Muzu se jednom dnevno i zbog osetljivosti vimena treba ih postepeno sa prvom laktacijom prilagođavati na mužu.
Angus goveda ima visok prinos mesa sa dobrim kvalitetom trupa. Meso je nežno i sočno, fine zrnaste i mramornaste strukture. Meso je tamnocrveno i može da izdrži dug period sazrevanja. Zbog mramornaste strukture meso ima nežnu teksturu i bogat ukus. Mramornost nastaje usled deponovanja intramuskularne masti unutar mišićnog tkiva i ona uslovlja ukus i mekoću mesa. Meso agnus goveda se po svom kvalitetu ubraja u prvih pet na svetu.
Ovo je rasa koja nije puno zahtevna u pogledu ishrane. Zimski obrok im je više od 90% trava sa dodatkom stočne i sočne hrane, kao i žitarica, a leti su na paši. Kod ovih goveda neophodno je prilikom paše obezbediti sistem dinamičke rotacione ispaše. Na pašnjacima je neophodno obezbediti korita sa vodom ili pojilice.
<p style=”text-align: right;”>PSSS Kragujevac – mr Violeta Petrović-Luković</p>
<p style=”text-align: justify;”></p> -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.