Odgovor na: Ishrana teladi

#576916
Dejan Obadović
Učesnik

  Исхрана телади

   

  Младунче преживара рађа са четворокоморним желуцем ,али се првих дана живота храна (млеко) користи као код моногастричних животиња.У периоду млечне исхране запремина преджелудаца је мала,и без микроорганизама.

  Прва храна након рођења телету треба да буде колострум.Он садржи бројна антитела која штите теле од болести.Због тога је неопходно да се теле што пре нахрани колострумом јер он како време пролази губи своју заштитну улогу.Концентрација имуноглобулина већ након 12 часова опада на око 70% , а 24 часа по тељењу на само 40-50%.Највећа способност усвајања имуноглобулина је током 24-30 часова након рођења.

  Са напајањем са колострумом треба започети већ 1-2 часа након рођења са укупном количином која се креће од 5-6 напајања од по 0,5-1,0 кг.Без обзира што колострум губи своју заштитну улогу ипак има значајно веће количине витамина,соли и масти а самим тим и енергије од пуномсаног млека.Исхрана колострумом може да траје и до 7 дана а након тога може да се пређе на пуномасно млеко мајке или на замену за млеко.

  Колострум има и улогу да чисти дигестивни тракт од првог измета који се још зове и меконијум.

  Постоје два начина исхране  телади и то сисањем и напајањем.Сисањем теле може да конзумира и до 10 кг.млека што је свакако скупљи начин.

  Напајање је чешћи начин исхране где теле добија дневно од 6-8 кг млека и то је пожељно да буде у више храњења.
  <table>
  <tbody>
  <tr>
  <td width=”623″>                                                        ПЛАН НАПАЈАЊА</td>
  </tr>
  </tbody>
  </table>
   
  <table>
  <tbody>
  <tr>
  <td width=”312″>Први напој 2 сата по тељењу</td>
  <td width=”312″>2,0 литре колострума</td>
  </tr>
  <tr>
  <td width=”312″>Други напој 12 сати по тељењу</td>
  <td width=”312″>Колострума 10-15 % тежине телета</td>
  </tr>
  <tr>
  <td width=”312″>Први и други дан</td>
  <td width=”312″>3 пута по 2 литре колострума</td>
  </tr>
  <tr>
  <td width=”312″>Трећи и четврти дан</td>
  <td width=”312″>3 пута дневно по 2 литре колострума</td>
  </tr>
  </tbody>
  </table>
   

  Уколико се даје замена за млеко користе се посуде са цуцлом где опрема мора бити микробиолошки исправна а ниво протеина у млеку треба да буде 22 %. Температура таквог млека треба да буде 39 ˚Ц.Након 7 дана се смањује удео пуномасног млека а повећава се замена за млеко

  Од првог дана  а најкасније до четвртог телету се даје стартер смеша концентрата са 19-21 % протеина .

  Приступ води такође од 4 дана и теле треба да га конзумира по вољи.

  Исхрана телади течном храном ограничава се на 60 дана живота телета.

  Сено односно било каква кабаста хранива се не дају док теле не буде способно да поједе 2,5-3 кг. концентрата дневно ,што значи да се капацитет бурага развио довољно да може да вари кабасту храну.Врло је битан прелазак са течне исхране на чврсту концентровану храну богату скробом и тиме се убрза развој бурага и припреми дигестивни тракт за оброке које у себи имају виши проценат целулозе.

  Врло често у овом узрасту код телади се јавља дијареја (пролив).Узрок томе могу бити амбијентални услови,изостанак колострума ,недостатак витамина А,Д,Е и други фактори.

   

   

  Саветодавац за сточарство Дејан Обадовић дипл.инж пољ.

  ПССС Пољосавет Лозница