Odgovor na: Odabir i kupovina ovaca

#567282
Popović Goran
Učesnik

    Одабир и куповина оваца

    Обнова стада, куповина оваца пре свега огледа се у посебном прегледу сваке животиње појединачно. Преглед сваког грла треба да се обави без узнемиравања животиња у самом стаду.
    Животиње, посебно шиљежице морају бити живахне, не смеју се издвајати из стада, потребно је да имају интерес за околину, као и за понуђену храну у време храњења. Препорука је да се животиње потерају у краћи трк да би се пажљивије посматрало да ли стадо не поседује шепаве (хроме) животиње. Јединке не смеју кашљати нити се тешко задихати.
    Препорука потенцијалним купцима је да сваку животињу прегледају посебно, при чему у свим случајевима треба прегледати следеће:
    – сваку животињу проценити на симетричност грађе (обратити пажњу на неприродни став животиње које понекада заузимају погрбљени положај),
    – Вуна на овцама одраз је оштег здравственог стања животиње,
    – Руно мора бити чисто и не сме испадати на умерени покушај чупања вуне, посебно обратити пажњу на руно задњих ногу-слепљеност може да указује на проливе који могу бити последица различитих болесних стања која могу знатно успорити развој животиње па чак и довести до угинућа.
    Читаво тело, посебно подвиличне лимфне чворове, предлопатично подручје као и подручје изнад вимена ваља пажљиво прегледати.
    Преглед ноздрва и носног огледала (густи иседак жућкасте или зеленкасте боје један је од јасних знакова неког болесног стања дисајних органа).
    Ослушкивати кроз пола до једног минута евентуалне шкрипање у плућима који ће се на овакав начин најлакше открити.
    Преглед очију незаобилазан је код прегледа било које животиње (исцедак било каквог састава и изгледа – знак је болесног стања животиње).
    Погледати усне и отворити уста животиње (старост грла се одређује према зубима, треба обратити пажњу на присутност красти које могу указивати на заразни екцем).
    Свакој животињи треба прегледати папке на све четири ноге, проверити да ли су папци правилно обрезивани или постоје деформитети папака с могуће присутним џеповима трулог ткива.
    Код женских животиња треба прегледати изглед спољних полних органа, виме-да ли је симетрично, јесу ли сисе добро развијене.
    При куповини мушких приплодних животиња треба обратити пажњу да је животиња робусније, мушке телесне грађе и треба прегледати све горе наведене појединости.
    Одабиром новог стада потребно је имати у виду да преко потомства је велики утицај на здравље и виталност будућег стада посебно ако су у питању неки поремећаји који се могу наследити.