ZELENE OPERACIJE U VINOGRADU

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #566602
    Đorđević Goran
    Učesnik

      Под зеленим операцијама у винограду подразумевају се све мере које се изводе на

      чокотима током вегетације а то су: лачење (уклањање сувишних ластара), прекраћивање

      ластара (заламање), прекраћивање и уклањање заперака, прстеновање лозе, проређивање

      цвасти, гроздова и бобица и дефолијација (уклањање листова).

      Лачењем се уклањају сувишни зељасти ластарићи са чокота. Ова мера се изводи

      почетком вегетације док су ластари још мали (неколико цм дужине), лако се очењују и не

      остају велике ране на чокоту. Обавља се ручно а може и машински. Уклањају се ластари са

      стабла, главе чокота, са кракова и кордуница и ластари избили из суочица зимских окаца. Том

      мером се умањују негативни ефекти самозасењивања, постиче се оптимална фотосинтетичка

      активност листова, обезбеђује добра проветреност шпалира и смањује ризик од напада

      гљивичних болести и штеточина. Лачење се изводи неколико пута у току вегетације.

      Током вегетације ластари се усмеравају на горе и провлаче између удвојених жица.

      Када прерасту последњи (највиши) ниво жица а пре почетка њиховог савијања на доле

      потребно их је прекраћивати. Прекраћивање (заламање) ластара је мера која се изводи

      неколико пута у току вегетације са циљем да се спречи загушивање шпалира и непотребна

      потрошња хранљивих материја. Прекраћивање се обавља на 30-40 цм изнад последњег нивоа

      жица чиме се обезбуђује довољан број листова на ластарима. За нормално сазревање грожђа

      и ластара и добар квалитет, потребно је од 10-12 здравих листова изнад последњег грозда на

      ластару. Заламање се изводи 2-4 пута у зависности од услова у току вегетације. Може се

      изводити ручно и машински.

      Прекраћивање и уклањање заперака (ластара другог реда) је такође значајна мера

      којом се спречава загушење шпалира. Током вегетације уклањају се сви заперци у зони

      гроздова а изнад те зоне се прекраћују на 2-4 листа. Остављени листови на заперцима су

      фотосинтетички активнији у односу на доње листове главних ластара чиме се обезбеђује боље

      сазревање грожђа и ластара.

      Прстеновање спада у допунске или специјалне мере које се практикују у производњи

      стоног грожђа а посебно код бесемених сорти у циљу добијања крупнијих бобица и ранијег

      сазревања грожђа. Изводи се специјалним маказама на луковима или стаблу чокота тако што

      се уклањају кора и флоем у виду прстена ширине 2-5 мм, то јест чокот се повређује. Тиме се

      спречава да хранљиве материје створене у ластарима изнад места прстеновања одлазе у

      друге делове чокота. На тај начин се убрзава пораст и сазревање бобица у гроздовима

      изнад прстенованог дела. Треба бити врло обазрив у извођењу ове мере јер штете могу бити

      веће од користи нароĉито ако се ова мера изводи касније. Крајњи рок је до две недеље по

      прецветавању лозе.

      Проређивање цвасти, гроздова и бобица такође спада у специјалне мере којима се

      постиже бољи квалитет нарочито у производњи стоног грожђа. Код стоних сорти се препоручује

      уклањање сваке треће цвасти на ластару.

      Дефолијација је мера зелене резидбе која подразумева уклањање листова са ластара.

      Време извођења и количина уклоњеног лишћа зависе од циља који се жели остварити. Најчешће

      се ова мера примењује када су године хладне и влажне. Уклањањем неколико доњих

      листова са ластара, у време сазревања грожђа, обезбеђује се боље сазревање грожђа и

      проветравање шпалира чиме се смањује ризик од напада трулежи на грожђу. Ова операција

      захтева стручност и искуство и не треба је обављати по сваку цену и самоиницијативно.

       

      Дипл.инж Горан Ђорђевић

      ПССССмедерево

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.