Muža koza

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 11 meseci ranije by Jakšić Kosovka.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #566372
    Jakšić Kosovka
    Učesnik

      Muža koza može biti ručna ili mašinska. Pri ručnoj muži važno je da se ona izvodi pravilno i higijenski. Proces ručne muže sastoji se od tri faze: priprema koza za mužu, muža i domuzivanje. Priprema koza za mužu sastoji se u čišćenju, masaži vimena i izmuzavanju  prvih mlazeva mleka. Čišćenje vimena i sisa izvodi se sa ciljem da se ukloni prljavština, koja bi u toku muže mogla dospeti u mleko. Vime se obično pere mlakom vodom i briše suvom pamučnom krpom. Masaža vimena primenjuje se u pripremi koza pre muže i na kraju muže u fazi domuzivanja. Pre početka muže, u donji deo vimena spusti se 70% od ukupne količine mleka. Ta količina mleka može odmah da se izmuze. 30% preostalog mleka nalazi se u gornjem delu vimena koje nije oslobođeno za mužu. Na spuštanje tog preostalog mleka povoljan uticaj ima davanje koncentrata pri muži, dobar postupak muzača sa kozama i drugo. Do smanjene količine pomuženog mleka dolazi usled lošeg postupka sa kozama, vike, lupe i galame. Masaža vimena povoljno utiče na razvoj mlečne žlezde, povećanu produktivnost i prevenciju njenog oboljenja. Masaža vimena na 2-3 nedelje pre jarenja kod prvojarica je veoma značajna, jer se pozitivno odražava na predstojeći period mlečnosti. Masaža se sastoji u tome što se postepeno obe polovine vimena polako obrađuju pokretima ruku. Pri ručnoj muži pražnjenje vimena se postiže pokretima ruku muzača sa pritiskom na sisu i vime. Pravilan način ručne muže je muža zatvorenom šakom (sisa se obuhvata celom šakom). Mašinska muža povećava produktivnost rada za dva do tri puta.

      Kosovka Jakšić, savetodavac stočarstva

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.