Monilinia spp.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524581
    Vasiljević Svetlana
    Učesnik

      Ovaj patogen prouzrokovač sušenja cvetova, grana i grančica i mrke truleži plodova koštičavog voća (Monilinia spp.) zaražen u svim fazama razvoja, ali su zeleni plodovi mnogo otporniji od plodova u fazi dozrevanja. Veći procenat zaraženih plodova se registruje u zasadima gde nisu adekvatno sprovedene mere zaštite od šljivinog smotavca i gde je došlo do mehaničkog oštećenja plodova, što je pogodno mesto za prodiranje ovog patogena.
      Prvi simptomi se javljaju na pokožici ploda u vidu malih, sitnih kružnih pega. One se obrazuju kao oreol oko mesta infekcije i šire se koncentrično pa ubrzo čitav plod počinje da truli, smežurava se , suši nastaju tzv. mumificirani plodovi. Takvi plodovi mogu da ostanu da vise na granama ili padaju na zemlju. Patogen prezimljava u vidu micelije u mumificiranim plodovima i u proleće kada nastupe povoljni ostvaruje nove primarne zaraze. Upravo se preporučuje uništavanje takvih plodova, jer predstavljaju značajan izvor inokuluma u zasadu.
      Proizvođači orjentisani prema izvozu voća, treba da obrate pažnju na prouzrokovače truleži ploda , jer patogen prouzrokovač Monilinia fructicola ima karantinski status.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.