Pemphigus fusciornis – Repina korenova vaš

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524304
    Jovanović Živorad
    Učesnik

      Pemphigus fusciornis – Repina korenova vaš

      Beskrilna vaš je veličine oko 2,5 mm, žuto bela, jajolikog oblika. Pokrivene su voštanom navlakom i svilenkastim nitima na kraju abdomena. Imaju 8 do 13 generacija godišnje. Prezimljavaju ženke i odrasle larve u zemlji, na dubini od 20 do 60 cm, na ostacima repe ili korova. Prezimele ženke su zelenkasto sive, kao i njihove larve.
      Prezimele ženke, u proleće, na temperaturi 10 ºC, rađaju 12 do 24 larvi, a ženke narednih generacija 40 do 100 (120) larvi. Larve imaju četiri razvojna stadijuma. Pokretljive larve se kreću i do 30 m, a mogu biti raznešene i vetrom, oruđima za rad, vodom za navodnjevanje.
      Populacije vaši se hrane na korenu repe i nalaze se u ogromnom broju. Sišući sokove one luče fermente koji razlažu tkivo i snižavaju nivo šećera. Korenčići delimično izumiru i biljka slabije usvaja vodu i hranljive materije, tako da u toku dana vene. Noću biljka vraća turgor, ali samo ako u zemlji ima dovoljno vlage. Ako su temperature visoke i nema padavina – biljke nepovratno stradaju. Vaši se sele na susadne, zdrave biljke i tako prave oaze požutelih i uvelih biljaka, koje mogu dostići prečnik i do 20 m.
      Na izvađenom korenu se nalazi pahuljasta bela navlaka od košuljica larvi. Ovakav koren je podložan napadu prouzrokovača truleži. Prinos korena može biti smanjen i više od 40 %, a procenat šećera do 7 %. Ova štetočina se masovno razmnožava u godinama sa suvim i toplim letima. Optimalna temperatura je 25 – 28 ºC, a vlažnost zemljišta 35 – 60 % vodnog kapaciteta. U vlažnim godinama ova štetočina nije problem.
      Kod suzbijanja korenove vaši najbitnija je agrotehnika: plodored (4 do 5 godina), gajenje otpornih sorti, prostorna izolacija (najmanje 500 m), đubrenje, sistemsko uništavanje korova (pepeljuga, loboda i dr.), duboko oranje i dr. Navodnjavanje je veoma bitno i jako nepovoljno deluje na korenovu vaš.
      Živorad Jovanović, dipl. inž. zaštite bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.