Berba jesenjih sorti jabuka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523391
    Svetozarević Goran
    Učesnik

      Optimalni rok za berbu jesenjih sorti jabuka, zavisno od sorte i klimatskih uslova je od sredine septembra, odnosno do kraja septembra ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju. Berbu plodova jabuke treba obaviti pravovremen, u fazi pune zrelosti a utvrđivanje optimalnog roka početka berbe je neophodno jer plodovi koji su ubrani u optimalnoj fazi zrenja mogu se čuvati dugo i zadržati svoj kvalitet tokom skladištenja. Preranom berbom jabuka dolazi do smanjenja težine i nepravilnig oblika ploda, lošije tekstura mezokarpa, smanjenog sadržaja šećera, nepotpune arome, većoj podložnosti fiziološkim oboljenjima. Ukoliko se pak berba obavi prekasno, takvi plodovi nastavljaju sa ubrzanim sazrevanjem, nivo etilena je prilično visok, plodovi omekšavaju, imaju nizak sadržaj kiselina i veoma su podložni su pojavi staklavosti.
      1.Subjektivne metode utvrđivanja zrelosti su na osnovu nekih organoleptičkih svojstava: boja ploda, lakoća odvajanja peteljke, boja semenki, broj dana od cvetanja do berbe itd. 2.Objektivne metode podrazumevaju jodno-skrobni test, određivanje čvrstine mezokarpa ploda, promena osnovne boje pokožice ploda, količina rastvorljive suve materije ploda, količina ukupnih kiselina ploda. -Jodno-skrobnim testom vrši se praćenje procesa razgradnje skroba na proste šećere tokom sazrevanja plodova. Udeo prisustva skroba u plodu određuje se vizuelno, te ukoliko je plod obojeniji ocena je veća a samim tim i plod zreliji. -Na osnovu merenja čvrstine mezokarpa ploda u fazi zrelosti ručnim ili stonim penetrometrom, započeti merenje 10-15 dana pre očekivanog vremena berbe. -Promena osnovne boje pokožice ploda, koji tokom sazrevanja usled razgradnje hlorofila postepeno gube zelenu boju a dolazi do izražaja dopunska boja, žuta ili crvena. -Na osnovu količine rastvorljive suve materije ploda, ručnim refraktometrom ili stonim Abeovim. -Određivanjem količine ukupnih kiselina ploda titracijom profiltriranog soka jabuke koji je razblažen vodom sa 0,1 M NaOH u prisustvu indikatora fenolftalejna do promene boje rastvora.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.