Spremanje sena

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine ranije by Stoiljković Dragana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516608
    Stoiljković Dragana
    Učesnik

      Спремање сена је поступак у коме се смањује влага из покошене масе са 75-85% на 18% и то смањење треба обавити у што краћем временском року, јер само такво сено може дуго да се чува до момента употребе.
      Храњива вредност сена зависи од : биљне врсте од које се спрема, фазе развића, висине косидбе и др.Најбоље је косидбу обавити када већина биљака искласа, односно пре цветања, и то на природним травњацима на висини од 4cm, а на сејаним на 5-6 cm.
      Косидба се обавља ручно или машински, а по овој операцији треба приступити сушењу сена. Најчешће сушење сена се обавља на земљи, на месту где је откос пао али при оваквом начину сушења имамо највеће губитке.Дужина сушења масе на земљи зависи од више фактора: дебљине откоса, окретања, процента влаге и др.
      Предлог је да се сено утроши пре зиме а најкасније до 12 месеци ако се чува у стоговима, јер му се смањује храњива вредност при дужем чувању, нарочито на отвореном.

      Драгана Стојиљковић
      ПССС Београд

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.