- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 11 meseci ranije by Stojkić Slavica.
-
AutorČlanci
-
27.06.2019 u 13:18 #515459
Stojkić Slavica
UčesnikPLAMENJAČA KRASTAVACA – Slavica Stojkić
(Pseudoperonospora cubensis)
Ova gljiva (Pseudoperonospora cubensis) pripada grupi ekonomski značajnih patogena krastavaca. Podjednako je opasna kako za biljke u polju , tako i u zatvorenom prostoru. Na kornišonima takođe, izaziva velike štete. Do umanjenja prinosa dolazi usled delimičnog ili potpunog uništenja lisne mase. Među gajenim biljkama najznačajniji domaćini ove gljive su biljke: krastavac, dinja, lubenica i tikva.Simptomi oboljenja se ispoljavaju najčešće na lišću starom 5-15 dana. Početni simptomi su šarenilo na lišću u vidu svetlozelenih pega koje kasnije postaju tamne. Kasnije nastaju uljaste uglaste pege oivičene lisnom nervaturom. Pri povišenoj vlažnosti sa donje strane lista u okviru pege nastaje prevlaka koju čine reproduktivni organi gljive. Ceo list postaje krt i lako lomljiv, suši se i izumire.Lisna masa izgleda kao vatrom spaljena , pa otuda i naziv plamenjača. Plodovi na takvim biljkama obično nisu parazitirani ali su lošeg kvaliteta i kržljavi .U staklarama , usled povećane toplote i vlažnosti , obolelo lišće se ne suši , već se razmekšava i truli.
Mere zaštite: Za gajenje osetljivih sorti i hibrida koristiti ocedno zemljište, setvu izvršiti tako da postoji veće rastojanje između redova zbog pojačanog provetravanja. Birati osunčane terene.Gajenje manje osetljivih sorti. Kod osetljivih hibrida početi sa hemijskom zaštitom i to već od momenta obrazovanja prvog stalnog lista. Na tržištu postoji veliki broj pesticida-fungicida za suzbijanje plamanjače. Pre pojave simptoma u uslovima suvog i toplog vremena preporučuje se preventivna primena fungicida u intervalima 7-10 dana i to kontaktnih preparata ili se taj interval produžuje na 12-14 dana ako se koriste sistemični fungicidi. Cilj je stalno prisustvo fungicida na biljci dok postoji opasnost od infekcije.PSSS Smederevo Savetodavac: Slavica Stojkić
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.