- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 10 meseci ranije by Petrović Mirjana.
-
AutorČlanci
-
21.06.2019 u 18:14 #515415
Petrović Mirjana
UčesnikBakterioznu plamenjaču vinove loze izaziva ekonomski veoma značajna fitopatogena bakterija Xylophilus ampelinus. Ova bakterija otkrivena je i opisana 1969. godine na Kritu, a može da izazove gubitke prinosa i do 80%. Kod nas do sada nije utvrđena, ali je prisutna u državama u našem okruženju iz kojih uvozimo sadni materijal, Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Španiji, Portugaliji, Turskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Moldaviji, Tunisu i Južnoafričkoj Republici.
Simptomi bakteriozne plamenjače uočavaju se rano u proleće i početkom leta na lastarima starim dve do tri nedelje, u vidu hloroze i usporenog razvoja listova ili se lisni pupoljci uopšte ne otvaraju. Zatim dolazi do nekroze lastara i pojave rak rana na lastarima, lisnim drškama i peteljkama grozda. Razvojem bolesti lastari venu i izumiru. Na poprečnom preseku uočava se promena boje sprovodnih sudova u smeđu, a na zaraženim listovima dolazi do nekroze, pojave crvenkasto smeđih pega okruženih žutim oreolom, uvelosti i opadanja listova. U vlažnim klimatskim uslovima iz pega se pojavljuje žuti eksudat.
Bakterija preživljava i umnožava se u sprovodnom tkivu zarženih čokota i kalemova. Krajem zime, bakterija se kreće ksilemom čokota i širi u nove lastare i izdanke koji se iz njih razvijaju. Sa jednog čokota na drugi bakterija se širi kišom i vetrom, a u samu biljku vinove loze prodire kroz mikro povrede na listu ili kroz stome. Na veća rastojanja u vinogradu širi se orezivanjem, a u nova područja zaraženim sadnim materijalom. U proleće sa kretanjem biljnih sokova u čokotu dolazi do suzenja vinove loze. Upravo najvažniji izvor inokuluma ove plamenjače je sok koji curi i kaplje iz rana nakon orezivanja obolelih biljaka. Inokulum nošen vetrom i kišnim kapima dospeva na tkivo mladih lastara , koje je veoma podložno infekciji. Rak rane koje nastaju tokom razvoja bolesti dodatni su izvor inokuluma, kao i bakterijski eksudat koji se pojavljuje na zaraženim listovima.
Preventivne mere suzbijanja su upotreba zdravog sadnog materijala, redovna primena agrotehničkih mera kao štoje uništavanje i uklanjanje obolelih biljnih delova, krčenje zaraženih čokota, rezidba po suvom vremenu, dezinfekcija pribora za rezidbu. Hemijske mere suzbijanja su primena preparata na bazi bakra neposredno posle rezidbe.
Mirjana Petrović, dipl.inž.polj. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.