Priprema zemljišta za tople leje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513522
    Stefanović Vladica
    Učesnik

      Pošto je sada vreme pripreme toplih leja za predstojeću setvu cveća i povrća, mora se obratiti posebna pažnja na zemljište koje će se koristiti u tim toplim lejama. Da bi se biljke dobro razvijale u tim toplim lejama, zemljište treba da sadrži hranljive sastojke koje su lako pristupačne za biljke, a uz to da ima dobar vazdušni i vodni režim. Zemljište se priprema na sledeći način:
      Gornji, obradivi sloj baštanskog zemljišta, bez korova ili šumska zemlja ukoliko se ima mogućnosti da se nabavi, dobro se usitni i proseje, pa odloži blizu tople leje.
      Dobar kompast se takodje proseje i ostavi pored tople leje.
      Potom se doveze pesak i ostavi se pored ove dve gomile. Smeša se pravi od dva dela kompasta, jednog dela baštanskog i isto toliko peska. Neka manja odstupanja su dozvoljena. Tako pripremljena zemljišta se moraju dezinfikovati. Dezinfekcija se vrši vodenom parom i hemijskim sredstvima. Termosterilizacija (ili vodenom parom) – zemljište se izloži vodenoj pari preko tri časa na temperaturi iznad 90°C, isto tako se obavi termosterilizacija površina u stakleničkim objektima. Ovo je jedan od najboljih načina za dezinfekciju ali je i naj skuplji način, veće količine se sterilišu mašinskim putem, a za manje količine stavlja se rešetkasti sud sa zemljom na posudu u kojoj se zagreva voda do isparavanja. Za hemijsku dezinfekciju primenjuju se preparati koji deluju gasom – fumiganti- kao što je metil-bromid, vapom u vidu granula kao što su basamid i drugi. Temperatura treba da je iznad 15°C i oni uglavnom deluju na mikroorganizme, a takodje imaju i herbicidno dejstvo. Od dezinfekcije pa do setve treba da prodje od jedne pa do tri nedelje, što zavisi od sredstva koja se koriste . Ovako pripremljenu zemlju dalje možemo da koristimo u toplim lejama.

      Stefanović Vladica, dipl.ing.polj.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.