Uticaj mikotoksina na ljude i domaće životinje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513311
    Nedeljković Siniša
    Učesnik

      Mikotoksini su sekundarni produkti metabolizma koje plesni sintetišu tokom rasta na supstratima biljnog i životinjskog porekla. Hemijski su vrlo različite strukture sa različitim biološkim učincima,stabilni su i po pravilu otporni na povišenu temperaturu. Posebno su opasni zbog visoke toksičnosti u malim količinama i odsutnosti bilo kakve detekcije pri konzumaciji hrane koja sadrži mikotoksine. Pojava mikotoksina zavisi od klimatskih uslova, uslova sredine i fizičko-hemijskih faktora (temperatura od -5 do 60°C, sadržaj vode u namirnicama od 13% pa na više, koncentraciji CO2 i O2 u atmosferi, sastavu namirnice itd.).

      Žitarice (pšenica, ovas, raž, ječam, pirinač, kukuruz), orašasti plodovi (kikiriki, bademi, pistaći) te voće i povrće mogu biti podloge za rast plesni u polju, pre i posle berbe (žetve), transporta, prerade i skladištenja. Povišena vlaga i temperatura,a i oštećenja biljaka pogoduju nastanku i razvoju plesni.

      Bolesti prouzrokovane mikotoksinima javljaju se u akutnom i hroničnom obliku i nazivaju se mikotoksikoze. Akutne mikotoksikoze nastaju kao posledica jednokratnog uzimanja namirnica sa visokom koncentracijom mikotoksina, a hronične nastaju konzumiranjem malih ili umerenih koncentracija tokom dužeg vremenskog perioda.

      Najčešći mikotoksini:
      – Aflatoksini su najtoksičnija podgrupa mikotoksina.Sintetišu ih uglavnom plesni iz roda Aspergilus. Konzumacija namirnica kontaminiranih aflatoksinima može dovesti do pojave kancera jetre.Najčešće vrste aflatoksina su B1,B2,G1,G2 i M1 koji je metabolit aflatoksina B1, a izlučuje se mlekom životinja koje su uzimale hranu kontaminiranu aflatoksinom B1.Najtoksičniji među njima je aflatoksin B1. Ljudi životinje su tom toksinu izloženi ako konzumiraju kontaminirane žitarice, a posebno kikiriki i druge orašaste plodove.
      – Okratoksin A se javlja u žitaricama, kafi i grožđu.Sintetišu ga plesni iz rodova Penicillium i Aspergilus. Prouzrokuje probleme u urinarnom sistemu i oštećenje bubrega, a ima i kancerogeno dejstvo.
      – Zearalenon je po hemijskoj strukturi sličan strukturi estrogenih hormona i utiče na organe za reprodukciju.Taj mikotoksin je metabolit plesni iz roda Fusarium.U prirode se nalazi u zrnu kukuruza sa visokim sadržajem vode, na usevima ječma, pšenice i zobi.
      – Fumonizini pripadaju velikoj grupi mikotoksina koje sintetišu plesni iz roda Fusarium i Alternaria. Najčešće se nalaze na kukuruzu i proizvodima od kukuruza. Smatra se da su fumonizini odgovorni za najveći broj kancerogenih pojava kod životinja.

      Dipl.ing. Siniša Nedeljković

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.