Sunčana strana Srbije – Pirot

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513278
    Gavrilović Olivera
    Učesnik

      Pirot se nalazi skoro u samom središtu Balkana, na pola puta između Niša i Sofije, na sredini između Panonske nizije u Podunavlju i Tračke nizije na samom rubu Evrope, na najkraćem putu za Aziju. Po prostranstvu je jedna od najvećih opština u Srbiji, dok je sam grad smešten u dolini reke Nišave. Samo područje opštine je okruženo Starom planinom sa njenim najvišim vrhom Midžorom 2.169 m.n.v. koji se nalazi na teritoriji pirotske Opštine kao i ograncima Vlaške i Suve planine. Ovim područjem prolazio je stari antički put, poznat pod nazivom Via Militaris (vojnički put), kasnije nazvan Caričin drum.
      Pirotski ćilim, kačkavalj i peglana kobasica je ono po čemu se ovaj kraj prepoznaje, kao i mnoge prirodne lepote. Pirotski ćilim je jedinstven po šari koje su uvek geometrijskog oblika, sa izraženim kontrastima boja. Poklanja se samo u posebnim prilikama kao skupocen poklon. Način izrade kačkavalja po kojem je pirotski kraj poznat naučili su stanovnici sela Visoka od „crnovunaca”, nomadskog stočarskog plemena iz Grčke koje je boravilo na Staroj planini početkom XX veka. Meštani Visoka su vremenom usavršavali ovaj proces izrade Pirotskog kačkavalja. Peglana kobasica je lokalni specijalitet koji se pravi od raznih vrsta mesa (ovčije, magareće, konjsko). Pikantnog ukusa i izuzetne energetske vrednosti. Posebno su interesantne klisure i kanjoni, koji su ujedno i spomenici prirode na ovom području. Od mnogobrojnih manastira, jedan se izdvaja, crkva Svetog Petra i Pavla ( XIII vek ), poznatija kao Pećinska crkva.Poznata je po tome što na severnom zidu ovog svetilišta stoji jedinstvena u hrišćanstvu freska Isusa Hrista poznatija kao Isus Mladenac na kojoj je on mlad i ćelav.
      Da biste stekli pravu sliku o Pirotu morate upoznati njegove ljude, kulturu, govor, folklor, prirodno okruženje i nezaobilaznu Staru planinu čiji se najveći, najinteresantniji i najlepši deo upravo nalazi ovde.

      Olivera Gavrilović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.