IPARD i bezbednost hrane – Violeta Petrović-Luković

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512583
    Petrović-Luković Violeta
    Učesnik

      U septembru 2017 godine se očekuje da budu raspisani prvi pozivi za korišćenje IPARD sredstava. IPARD sredstva su sredstva koja je Evropska unija namenila Republici Srbiji u cilju uspostavljanja zajedničke poljoprivredne politike. Pravno ili fizičko lice koje konkuriše za dobijanje sredstava iz IPARD fonda za realizaciju nekog projekta/investicije, u toku realizacije projekta/investicije, do njegovog završetka i apliciranja za povraćaj sredstava, mora da uspostvi određene standarde koje se odnose na bezbednost i kvalitet hrane, poljoprivrednu proizvodnju, zaštitu životne sredine, dobrobit životinja i zaštitu zdravlja i bezbednost zaposlenih i dr. Standard predstavlja dokument koji propisuje pravila, smernice ili karakteristike proizvoda ili usluge ili proizvodnog procesa. Standardi se odnose na širok spektar pitanja – od kvaliteta, bezbednosti hrane,  tehničkih zahteva, pravila pakovanja, pa preko raznih etičkih, ekoloških i socioloških pitanja. Prvenstveno EU zahteva uspostavljene standarde u oblasti bezbednosti hrane.Prema donosiocima standarda (oni koji su ih propisali), standardi mogu biti javni i privatni, obavezni i dobrovoljni.  Javne standarde postavljaju međunardone ili nacionalne vlasti ili EU i oni su obavezni jer su povezani sa nacionalnim i međunarodnim zakonima i propisma. Obavezni javni standardi su Zakoni, regulative, pravilnici, DPP, DHP i dr, a obavezni privatni je HACCP. HACCP je obavezan standard bezbednosti hrane iako je privatni standard, ali je usvojen od strane nacionalnih vlasti i kao takav obavezujući. Dobrovoljni javni standard je npr organska proizvodnja, a privatni ISO, Global GAP, BRC, IFS. Standardima može biti definisan proces, proizvod ili celokupan ciklus proizvodnje ili prerade sa proizvodom. Osnovni cilj standarda je ispunjavanje minimalnih zahteva za bezbednost hrane ili pak očuvanje životne sredine i dr.Osnovni standardi za bezbednost hrane su: HACCP, ISO 22000, IFS i BRC. Pored ovih standarda na srpskom tržištu zastupljeni su IP/IPM, Global G.A.P., Organska proizvodnja, PGI/PDO, Halal, Kosher, Cost-R.U procesima proizvodnje hrane primenjuju se standardi: IP/IPM, Global G.A.P., Organski standardi, HACCP, ISO 22000, PGI/PDO, Gost-R.U procesima prerade hrane primenjuju se standardi: HACCP, ISO 22000, Organski standardi, BRC, IFS, PGI/PDO, Halal, Kosher, Cost-R. U procesima distribucije primenjuju se standardi: HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, Halal i Kosher.Bezbednost hrane se utvrđuje u svakoj fazi proizvodnje, prerade ili prometa hrane.

      mr Violeta Petrović-Luković

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.