Zimska rezidba voćaka – Snežana Janjić

Gledanje 1 članka - 1 do 2 (od 2 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512510
    Janjić Snežana
    Učesnik

      ZIMSKA REZIDBA VOĆAKA
      (prvi deo)

      Zimska rezidba voćaka se obavlja tokom mirovanja vegetacije.Rezidba jabučastog voća moze da počne od decembra meseca pa traje do početka listanja, dok se početak rezidbe kostičavog voća pomera prema početku proleća. Razlog je velika osetljivost kostičavog voća na izmrzavanje, koja se ranijom rezidbom povećava.

      Osnovni tipovi rezidbe
      Zavisno od starosti voćnih zasada postoji:
      -rezidba za formiranje uzgojnog oblika,
      -rezidba u rodu i
      -rezidba u cilju podmladjivanja vocnjaka.

      Osnovni oblici krune:
      U proizvodnji se najčešće sreću sledeći oblici krune:
      -vaza
      -vretenasti žbun
      -piramida
      -vitko vreteno
      -poboljšana piramida
      -žbun i dr.

      Osnovna pravila rezidbe su:

      -vertikalni položaj grane potencira jak prirast , ogoljavanje osnove letorasta i odlaganje radjanja, -horizontalni položaj grane potencira aktiviranje i jači porast grančica iz pupoljaka sa gornje strane i u osnovi grane,
      -najravnomerniji porast grančica iz svih pupoljaka duz osnovne grane se javlja kada je grana povijena pod uglom od 45 stepeni prema horizontali,
      -pri prekracivanju sadnice u prvoj godini po sadnji, potrebno je rez napraviti par milimetara iznad vrsnog pupoljka, blago ukoso na suprotnu od pupoljka,
      -pri skracivanju grana na bocnu grancicu treba voditi racuna da se ne ostavlja patrlj, vec da rez bude neposredno do grancice na koju se reze, stim da grancica obavezno bude sa donje strane grane koja se reze kako bi imala sto horizontalniji polozaj i sirila krunu u stranu,
      -u periodu formiranja krune treba ici na sto slabiju rezidbu a na jace povijanje grana, cime se ubrzava pocetak radjanja vocke,
      -krzljavije vocke potrebno je jace rezati u cilju dobijanja jaceg vegetativnog prirasta,
      -povijanjem grane na dole smanjuje se porast, a na gore se porast potencira,
      -pri rezidbi treba ici na jacu rezidbu, odnosno krace grane pri vrhu krune, da se izbegne zasenjivanje donjih delova krune,-kod bujnijih stabala preporucuje se sto poznija rezidba cime se smanjuje snaga rasta odstranjivanje većeg dela rezervnih materija,
      -takodje i pri rezidbi bocnih grana na obrastajucoj grani treba voditi racuna da uvek budu duze grancice koje su pri osnovi grane, a sve krace prema vrhu,
      -obzirom da su grane pri vrhu vocke dominantne u odnosu na bazalne, to je potrebno da ugao povijanja tih grana bude 60-70 stepeni, a bazalnih oko 45stepeni,
      -sa starenjem vocaka intenzitet rezidbe jaca sve vise, radi potenciranja vegetativnog prirasta koji sa godinama opada.

      Rezidba voćaka je samo jedna od neophodnih mera, pored obrade, đubrenja, zaštite od bolesti i štetočina i navodnjavanja zasada, koja može omogućiti redovno rađanje, visoke prinose i dobar kvalitet plodova.

      #512514
      Anonimni

        A evo i kako izgleda tresnja koja je sama formirala krunu.[br] class spacer

      Gledanje 1 članka - 1 do 2 (od 2 ukupno)
      • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.