Razlike između zadruga i deoničarskog društva – Ružica đukić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512415
    Đukić Ružica
    Učesnik

      Zadruga je pravno lice koje predstavlja posebni oblik organizovanja fizičkih lica koja poslovanjem na zadružnim principima ostvaruju svoje ekonomske , socijalne kulturne i druge interese.Deoničarsko društvo nastaje udruženjem kapitala više lica(deoničara)gde je kapital podeljen na izvesni broj deonica sa jednakim iznosima.To je pravno lice koje odgovara za svoje obaveze isključivo svojom imovinom.
      Zadruga kao i deoničarko društvo je konstituisana da bi postigla ekonomsku zaradu ali principi rukovođenja se veoma razlikuju.
      1.Glavni cilj jednnog deoničarskog društva je ekonomski prinos na uloženi kapital, dok zadruge dele svu zaradu između svojih članova koji su istovremeno i vlasnici na osnovu aktivnosti u zadruzi. Zarada pripada zadrugarima na osnovu njihovog učestvovanja- npr. koliko su predali kilograma sirovog mesa ii jaja.
      2.U zadružnom preduzeću je glavni princip jedan član jedan glas dok u deoničarskim preduzećima je uticaj vlasnika podeljen na osnovu veličine njihovog kapitala u preduzeću(npr. vlasnik 240 deonica ima veći uticaj nego vlasnik 30 deonica)
      3.U zadrugama se sve velike odluke donose na osnovu demokratskih procesa gde sve strane imaju pravo na izjašnjavanje pre nego što se donese odluka, dok deoničarska društva imaju fleksibilne načine upravljanja na osnovu posebnih deoničarskih zakona
      4.Deoničarsko društvo se u principu može prodati preko noći, bilo kome.Nešto tako se nikada ne može desiti zadruzi.Demokratsko upravljanje u zadrugama sa većim brojem zadrugara kao vlasnika je garancija za stabilnost

      Principi zadrugarstva su bazirani na principima samopomoći,demokratije, jednakosti, pravde i solidarnosti, dok su deoničarska društva bazirana na ostvarenju najveće moguće zarade na uloženi novac, i često dolazi do otpuštanja i gubitka posla usled smanjenog profita što stvara nesigurnost kod zaposlenih i vlasnika manjeg broja deonica.

      dipl.ing. Ružica Đukić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.