ДИВЕРСИФИКАЦИЈА ДОХОДКА НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ

Više
28 jun 2022 07:56 #51252 od Davidović Tanja
Мала пољопривредна газдинства су углавном суочена са немогућности развоја специјализоване пољопривредне производње па из тих разлога диверсификација пољопривредне производње је једино могуће решење. Пожељно би било да мала пољопривредна газдинства прошире асортиман својих производа, односно да унесу промене у своју већ постојећу производњу.
Овим начином производње откупа млека, воћа, поврћа и осталих пољопривредних производа, а истовремено би и повећали приход на свом газдинству. Диверсификација у сектору прерађивачке индустрије занимљив је и разноврсни облик темељен на преради примарних пољопривредних производа, на пример:производња прерађена од воћа и поврћа- сокови, жемови, конзервиране прерађевине. Производња месних прерађевина: уситњено месо, месне конзерве, смрзнута готова јела, сухомеснати производи. Производња месних прерађевина: сир, сладолед, врхње, јогурт, кајмак, качкаваљ. Производња алкохолних пића: пиво, вино, ликер, ракија.
Производња прерађевина од житарица: пекарски производи, брашно, тесто и слично.
Могућности диверсификације налазе се у господарској грани као што је слатководна и маритимна аквакултура. Делатност аквакултуре може се проширити укључивањем прераде рибе. Неки традиционални обрти и занати шире своје пословање производњом предмета од прућа, глине, вуне и длаке.Осим тога прерада и продаја поменутих производа изискује веће ангажовање што даје могућност запошљавања млађих чланова породице. Дакле оваквом производњом запошљава се цела породица, повећава се укупан приход на газдинству и што је најважније млади немају потребу да напуштају своја села.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.426 sekundi
Powered by Kunena Forum