Podsticaji u stočarstvu - za tov

Više
31 maj 2022 13:00 #50734 od Filipović Vera
Podsticaji za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi

Pravilnik za podsticaje u stočarstvu, za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi još uvek je aktuelan za tekuću godinu, i poljoprivrednici mogu do 31. jula podneti zahteve za ostvarivanje prava na te podsticaje. Uslov je da su grla predata klanici ili izvezena u periodu od 1. jula prethodne godine do 30. juna tekuće godine.
Pravo na podsticaje imaju fizička lica kao nosioci komercijalnog porodičnog poljop.gazdinstva, pravna lica i preduzetnici.
Za svaku vrstu tovnih grla podnosi se posebno zahtev za podsticaje, a za istu vrstu grla se podnosi najviše 3 zahteva godišnje.
Lice ostvaruje pravo na podsticaje u stočarstvu za:
• tov junadi – za najmanje 3 grla po podnetom zahtevu
• tov svinja – za najviše 5000 grla po registrovanom poljop.gazd. u toku jedne godine
Iznosi podsticaja po grlu su sledeći:
• junad – 15.000 din.
• svinje – 1.000 din.
• jagnjad – 2.000 din.
• jarad – 2.000 din.
Podsticaji za tov se ostvaruju na osnovu zahteva koji se šalje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja. Uz zahtev za podsticaje, za grla predata klanici, podnosi se prijemnica za otkupljena grla sa specifikacijom grla za koje se podnosi zahtev, overena od strane klanice i nadležnog veterinarskog inspektora. Što se tiče grla koja su izvezena na teritoriju AP Kosovo i Metohija podnosi se:
1. otkupni list ili priznanica na ime podnosioca zahteva izdata od strane lica koje je registrovano za otkup i izvoz, odnosno prevoz na teritoriju AP Kosovo i Metohija i koje je izvršilo izvoz tovnih grla;
2. kopija međunarodne veterinarske potrvde (sertfikat);
3. dodatak veterinarsko-sanitarnom uverenju, potvrda o zdravstvenom stanju pošiljaka životinja za transport i spisak grla koja su izvezena, odnosno upućena na teritoriju AP Kosovo i Metohija sa podacima o identifikacionom broju grla, overeni od strane veterinarskog inspektora, kao i kopija jedinstvene carinske isprave, izdate u skladu sa zakonom kojim se uređuje carinski postupak, koja nije potrebna za grla upućene na teritoriju AP Kosovo i Metohija.

Savetodavac za agroekonomiju, dipl.inž. Filipović Vera

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.542 sekundi
Powered by Kunena Forum