Šta je biznis plan?

Više
30 dec 2020 18:00 #44086 od Kolčić Dragan
Šta je biznis plan?


Biznis plan predstavlja dokument kojim se definiše biznis, ono što želite radite i sadrži načine kako to postići. Sadrži sve ono što je bitno za posao – strukturu posla, opis proizvoda ili usluga, potencijalne korisnike, potencijale razvoja i finansije.
Kako bi stručnjaci rekli, Biznis plan predstavlja ''stavljanje na papir'' svega onoga što je bitno za celokupan poslovni poduhvat.
Svaki mali biznis mora da ima plan, tj. mora da bude planski upravljano njegovim procesima. Svejedno da li otvarate desetu poslovnicu svoje firme ili izlazite s svojim kapitalom na berzu. Sve je to zato što ste Vi u poslu, a svaka oblast društva ima svoja pravila, pa ćete tako i Vi morati da se ponašate prema određenim pravilima poslovanja.
Biznis plan pomaže da se definiše strategija poslovanja, i ukoliko se pravilno koristi, ovaj plan će motivisati pokrenuti i zaposlene, kao i vlanike. Stručnjaci smatraju da je on samo početak ostvarivanja poslovnog uspeha i način da se realni ciljevi ispune putem najboljih, definisanih strategija.
Definisanjem biznis plana i nekoliko ciljeva, vlasnika malog biznisa može bez problema pratiti napredovanje svoje firme i poslovanja, a takođe i povratiti posao ukoliko neke stvari pođu naopako.
Pisanje biznis plana potrebno je i prilikom podnošenja zahteva potencijalnom kreditoru/investitoru koji će putem Vašeg biznis plana na najjednostavniji, najefikasniji način saznati sve o Vašem poslovanju, Vašim idejama, mogućnostima razvoja biznisa i kreditiranja/investiranja Vašeg biznisa.

Prilikom pisanja biznis plana, uvek treba imati na umu zašto ga pišete i kome je namenjen ovaj biznis plan. Mnogi biznis planovi koji se danas pišu u isto vreme imaju zadatak da omoguće bolji uvid investitora u poslovanje firme i omoguće kreditiranje, ali i definišu sve faze poslovanja i ukažu na nedostatke konkretnih stvari u Vašem malom biznisu.
Razmišljajte ko je onaj koji će čitati Vaš biznis plan i budite potpuno sigurni i iskreni prilikom pisanja plana. Budite sigurni da je plan načinjen za visoke standarde, čitljiv i bez žargona kome nije mesto u ovakvom tipu dokumenta. Budite sigurni da će oni koji treba da ulažu u Vaš biznis –pročitati Vaš plan do detalja pre nego se odluče da ulože novac u sve to.

Ukoliko tražite kredit od banke, predstavnika banke će prvo interesovati na koji način Vaš biznis može da povrati uloženi novac. Sa druge strane, ukoliko se obratite krupnom investitoru ili nekom fondu, oni će želeti da vide stabilan razvoj Vaše firme u budućnosti.
Sve delove biznis plana za koje posedujete znanje i neophodne informacije treba da izradite sami. Ukoliko prilikom izrade pojedinih delova biznis plana (procena tržišta ili kod analize finansijskih performansi) imate problema, potražite pomoć kompetentnog konsultanta ili odgovarajuće agencije koja se profesionalno bavi izradom biznis planova.


Dragan Kolčić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.301 sekundi
Powered by Kunena Forum