PLAMENJAČA VINOVE LOZE – PLASMOPARA VITICOLA

Više
06 jun 2022 11:39 #50804 od Mihailović Tamara
Plamenjača vinove loze se javlja na svim zelenim delovima: listovima, lastarima, peteljkama, cvasti, cvetu, bobicama I vitici. Krajem maja I početkom juna su listovi najviše osetljivi na ovu bolest, jer su tada u fazi intenzivnog porasta. U okviru pega koje se javljaju na listu dolazi do nekroze, sušenja I opadanja. Usled jačeg napada, listovi izgledaju kao vatrom spaljeni. Toplo I kišovito proleće I leto pogoduju razvoju bolesti. Naročito je pogodno vreme sa kratkotrajnim kišama I toplim danima, kada sunce sija, a listovi su vlažni.
Parazit prezimljava u obliku oospora u opalom lišću. Da bi se ostvarila primarna infekcija, potrebno je da tri uzastopna dana temperature bude iznad 10 C, da je poslednjih 24 h palo najmanje 10 mm kiše, da su lastari vinove loze dugi 10 cm, da list ima prečnik 3 cm I da postoji izvor zaraze iz prethodne godine.
Konidije koje se obrazuju u beloj micelijskoj prevlaci raznosi vetar I one predstavljaju izvor sekundarnih zaraza. Primarne infekcije nastaju oko 25 maja do 1 juna I tada je neophodno obaviti tretman. Najznačajnije faze za suzbijanje su:
-neposredno pred cvetanje
-8-12 dana nakon prethodnog
-faza zatvaranja grozdova, bobice počinju da se dodiruju
-početak faze “šarka”
Prilikom sadnje vinove loze treba birati osunčane, ocedne I promajne terene. Pravac redova mora biti u pravcu duvanja vetrova. Registrovani fungicidi koji se primenjuju u suzbijanju ove bolesti su Ridomil gold MZ 68 WG, Alijansa, Armetil M (a.m. mankozeb+metalaksil-M) u količini primene 2,5 kg/ha ili Ridomil gold combi 45 WG (a.m. folpet+metalaksil-M) u količini primene 2-2,5 kg/ha.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.612 sekundi
Powered by Kunena Forum